Prvi blockchain pametni telefon upravo je postao dostupniji

Prvi blockchain pametni telefon upravo je postao dostupniji

Kompanija HTC odlučila je da svoj blockchain telefon približi mejnstrim korisnicima, zbog čega je objavila da Exodus 1 od sada može da se kupi i običnim novcem, a ne samo kriptovalutama, i to po cijeni od 750 dolara.

Proizvođač je do sada, pri kupovini ovog uređaja, prihvatao samo Bitcoin (BTC), Ether (ETH) i Litecoin (LTC). Takav potez je trebalo da omogući da telefon kupuju samo oni koji su otvoreni prema upotrebi modernih valuta. Pored tradicionalnog novca, HTC od sada omogućava i kupovinu putem Binance Coin-a (BNB) – valute koja se zasniva na Ethereumu.

HTC blockchain telefon je najavljen u oktobru 2018. putem HTC Exodus Instagram naloga, i to u obliku vješto sastavljenog tizera koji je ukazivao na to da se na modelu vrijedno radilo. Na zvaničnom sajtu kompanije bilo je moguće je rezervisati novi telefon, a svrha tog poteza bila je da se utvrdi kolika će biti potražnja za HTC Exodus modelom.

Sajt kreiran za promociju blockchain telefona je novi Exodus najavljivao kao “prvi telefon koji je ujedno i digitalni novčanik, i koji ima mogućnost za povraćaj izgubljenih podataka”. Tokom kampanje se tvrdilo da je jedna od vizija i širenje blockchain ekosistema, uz pomoć prvog telefona koji je potpuno orijentisan ka decentralizovanim aplikacijama i sigurnosti korisnika.

Kao glavna karakteristika ovog telefona izdvaja se sigurnosni protokol koji je odvojen od procesora i Android operativnog sistema, pa može da se koristi za čuvanje kripto-ključeva koji su se do sada obično čuvali u softverskim novčanicima ili na USB uređajima.

Tako je HTC sa modelom Exodus pokušao da uspostavi ravnotežu između sigurnosti i udobnosti, kao i da eliminiše sigurnosne protokole koji dolaze sa strane. Pojedini korisnici bi kripto-ključeve zapisivali i na papiru, pa ih zaključavali u tradicionalne sefove, tako da HTC-ov model nudi veću sigurnost, uz jednostavnije načine za njeno očuvanje.

Sigurnosni protokol funkcioniše u paru sa HTC digitalnim novčanikom, nazvanim – Zion, koji je od nedavno kompatibilan i sa pretraživačem Opera.

Eksperti tvrde da HTC Exodus predstavlja popriličan rizik za HTC, budući da kompanija već neko vrijeme bilježi gubitke kada je prodaja telefona u pitanju. Tako da blockchain telefon predstavlja neobičan potez, budući da ima ograničenu publiku, pa je malo vjerovatno da će doprinijeti poboljšanju poslovanja HTC-a.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.