Novosti

Messer i CVC kupuju Lindeov i Praxairov američki biznis


Kupovina Lindeovog i Praxairovog američkog biznisa završena je 1. marta 2019. godine. Kupac je Messer Industries GmbH, koji predstavlja joint venture-a između Messer Group GmbH i finansijskog investitora CVC Capital Partners Fund VII (CVC).

Messer Industries sa ovom kupovinom preuzima oko 5.400 zaposlenika u SAD-u, Kanadi, Brazilu, Čileu i Kolumbiji, a koji su u 2018. godini ostvarili promet od oko 1,6 milijardi eura i Ebitdu od 359 miliona eura. Preuzeta imovina sastoji od ukupno 44 kisikane, 21 CO2 pogona, šest pogona za hidrogen, izvor helija, 12 punionica helija, posao sa plinovima u bocama širokog spektra u Kanadi kao i sveobuhvatnog home care posla u Kolumbiji.

Društva Regije Amerika su Messer Gases Ltda. (Brazil), Messer Chile Gases Ltda. (Čile), Messer Canada, Inc. (Kanada), Messer Colombia S.A. (Kolumbija) i Messer Industries USA, Inc. (USA).

Savjetodavni odbor Messer Industries čine dr. Hans-Gerd Wienands (predsjednik), Stefan Messer i Ernst Bode iz Messera kao i dr. Alexander Dibelius, dr. Daniel Pindur i Lars Haegg iz CVC-a.

Operativnu odgovornost za posao u Americi ima Jens Lühring kao CEO za Regiju Amerika, skupa sa sedmočlanim menadžment teamom. Jan Desmeth je operativno odgovoran za kompanije u Zapadnoj Evropi. Njih obojica su na svojim pozicijama direktno odgovorni Savjetodavnom odboru u Messer Industries.

Generalni direktori Messer Industries GmbH su Michael Beck i Carsten Knecht. Oni nose sveukupnu odgovornost za upravljanje fazom tranzicije dogovorene sa Lindeom i Praxairom, kao i za koordinaciju mjera koje donese Savjetodavni odbor.

Sve kompanije u Messer Group i Messer Industries poslovat će na tržištu kao jedna korporacija pod brandom “Messer – Gases for Life”.

Messer u Bosni i Hercegovini kao dio velike i uspješne Messerove porodice dijeli radost zbog ovog progresivnog širenja posla kao i zadovoljstvo što pripada ovom svjetskom proizvodnom gigantu.