Tržišta i finansije

Beč deseti put zaredom najbolji grad za život


Beč ostaje i dalje najbolji grad za život. Međunarodna konsultantska kompanija Mercer je austrijsku metropolu među 231 grada u svijetu deseti put zaredom proglasila gradom s najboljim kvalitetom življenja. Drugo mjesto zauzima Zürich (Švicarska), a treće mjesto Vancouver (Kanada). Za ovogodišnju titulu najboljeg grada za život presudni su bili dobra sigurnosna situacija, niska stopa kriminala, odlično struktuisana mreža javnog prevoza, kao i mnogobrojne kulturne institucije i rekreativne aktivnosti.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je zadovoljan: “Najbolji kvalitet življena u svijetu nije nešto što se podrazumijeva, već je uloženo puno truda. Beč se ne oslanja na staru slavu i nastavit će da radi na tome da svi građani Beča, bez obzira na prihod ili porijeklo, učestvuju u visokom standardu života u gradu.

Postignuća u studiji poput ove važna su prednost i najbolja vizitka za Beč na međunarodnoj prezentaciji. Naš grad profitira i gradi svoju reputaciju kao atraktivnu lokaciju za poslovanje“, kaže član gradske vlade Peter Hanke. Prošle godine Beč je zabilježio rekord u naseljavanju međunarodnih firmi. Ukupno 221 novih kompanija naselilo se u Beču, investirano je 231 miliona eura i otvoreno 1.753 novih radnih mjesta.

Mercer godišnje analizira kvalitet življenja u više od 450 gradova svijeta. Analiza se odvija na osnovu 39 kriterija kao što su zdravstveni standardi, politička stabilnost, ekonomska situacija, obrazovni sistem, tržište stanovima i zaštita prirode. U ukupni uspjeh ulazi 98 posto podataka koje skupljaju nezavisni instituti i zavodi. Za ostala dva posto se vrši anketiranje ekspata, odnosno ljudi koji na ograničen period žive u inostranstvu zbog zaposlenja.