IT i Tehnologija

Partner MKF i Bingo u Tuzli otvorili punionicu za električna vozila


Mikrokreditna fondacija Partner MKF, u saradnji sa kompanijom Bingo d.o.o Tuzla, u objektu BCC u Tuzli svečano je otvorila punionicu za električna vozila.

Instalacija brze e-punionice je dio projekta u sklopu kojeg Partner MKF planira u BiH otvoriti ukupno četiri brze punionice. Vrijednost ovog projekta, koji finansira Partner MKF, iznosi 160.000 KM. Kompanija Bingo kao vrlo značajan partner u ovom projektu je osigurala parking prostor u svojim trgovačkim centrima za postavljanje punionica, kao i besplatno punjenje vozila.

Evropska unija i razvijene zemlje svijeta sve snažnije promovišu upotrebu električnih vozila i u većini zemalja se intenzivno grade javne punionice za električna vozila. Ekološki čista, zdrava okolina je i motivisala Partner da, osim ranije postavljenog “solarnog drveta”, “solarne klupe”“ i nabavke dva vozila na elektropogon, nabavi i instalira punionice za električna vozila. Kao društveno-odgovorna fondacija instaliranjem punionica, Partner MKF želi promovisati rast broja električnih vozila u Bosni i Hercegovini i poboljšati kvalitet života građana smanjenjem buke i očuvanjem okoline i na taj način dati svoj doprinos u smanjenju štetne emisije CO2 i klimatskih promjena.

Punionicom će se osigurati besplatna usluga punjenja za sve korisnike električnih vozila.

Na punionici u Tuzli biće moguće istovremeno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.

Direktor Partner MKF Senad Sinanović kazao je da se otvaranjem punionice želi da pošalje pozitivna poruka iz Tuzle.

– Svojim malim doprinosom želimo da motivišemo i druge da se promjeni situacija na bolje te da u budućnosti najzagađeniji gradovi u Evropi ne pripadaju Tuzlanskom kantonu i da BiH ne bude na 14. mjestu u svijetu po zagađenosti kao što je to trenutno slučaj. Ovo je prva punionica od ukupno četiri koje ćemo osim u Tuzli postaviti u Prijedoru, Mostaru, i Zenici. Istovremeno, naša je želja da i na ovaj način potaknemo naše građane na korištenje obnovljivih izvora energije, a sve u cilju odgovornijeg ponašanja prema okolišu. Ovom prilikom posebno bih se zahvalio upravi Binga koji su prepoznali značaj ovog projekta i koji su u pravom smislu partneri u ovom projektu, ne samo u Tuzli već i u drugim gradovima u kojima ćemo postaviti punionice – izjavio je Sinanović.

Menadžerica Bingo City Centera Lidija Tomić, naglasila je da ova Kompanija svoje poslovanje bazira na principu društveno-odgovornog poslovanja te da posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša.

– U prilog tome svakako ide i osnivanje operatera sistema za ambalažni otpad, saradnja sa EBRD-om na projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ali svakako i projekat zbog kojeg smo danas u Bingo City Centeru – kazala je Tomić.

Najavila je da će kompanija, osim ove punionice u Tuzli, u saradnji sa MKF Partner obezbijediti i prostore ispred Bingo centara u Mostaru i Prijedoru.