Tema u fokusu

Najavljena konferencija: Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju


Poslovati, kontinuirano rasti i razvijati se, izazove pretvoriti u prednost, viziju pretočiti u ostvarenje, izazov je koji je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini. Samo godinu ranije broj brzorastućih u BiH je bio 667.

To je i jedan od razloga zbog čega Poslovne novine drugu godinu zaredom realizuju projekt „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“ u saradnji sa analitičkim partnerom LRC-om, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, u partnerstvu sa NLB bankom. U sklopu projekta organizovati će i konferenciju na kojoj će dodijeliti priznanja kompanijama koje su ostvarile složenu stopu godišnjeg rasta (CAGR) veću od 10%.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH u uvodnom obraćanju je rekao: „Današnjom press konferencijom dajemo značaj promociji uspješnog poslovanja brzorastućih kompanija u BiH kojih je u odnosu na godinu ranije više za 101%. U 2017. godini zapošljavale su 71.070 radnika, te ostvarile izvoz od 1,9 milijardi KM u 2017. godini. Ovaj projekt Poslovnih novina podržava Vanjskotrgovinska komora BiH, te tako želi da ukaže na važnost promocije ovih kompanija, jer njihova iskustva i modeli poslovanja mijenjanju sliku bh. ekonomije.”

Poslovne novine u suradnji sa analitičkim partnerom LRC-om već dugi niz godina prate rast i razvoj uspješnih kompanija, čije rezultate kroz projekte i kampanje plasiramo javnosti u BiH, ali i u zemljama regiona. Brzorastuće kompanije su generirale nova radna mjesta, te tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada, u vremenu kada mnogi žele otići iz zemlje. Mnoge od ovih kompanija prevazišle su lokalnu sredinu i posluju na regionalnim, evropskim, pa i svjetskim tržištima. Upravo je i LRC jedna od takvih brzorastućih kompanija, koja je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja za kvalitet usluga i inovativnost“, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, najavila je i prvu poslovnu konferenciju pod nazivom „Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju“, koja će se održati 25. aprila 2019. u hotelu Tarčin Forest Resort, nadomak Sarajeva, a na kojoj će se podijeliti priznanja za brzorastuće kompanije:

„Kroz konferenciju i panele ukazaćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a. A jedna od važnih tema o kojoj će se dogovoriti biće sigurnost dokumenata i elektronski potpis.“

„NLB Banka već drugu godinu podržava ovaj projekt i daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede naše zemlje. S tim u vezi, i dalje ćemo nastaviti nuditi usluge i proizvode koji su prilagođeni upravo potrebama ovih preduzeća, a kako bismo efikasno podržali njihov brzi rast i razvoj, te kako bi ove kompanije ostvarivale još bolje rezultate. U cilju ostvarivanja što boljih rezultata učesnicima Konferencije pripremili smo zanimljivu temu ‘Kako struktuirati kreditnu transakciju?’ koja će vjerujemo pomoći kompanijama pri donošenju ispravnih odluka“ , naglasila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo.

Emir Krivošija, direktor Sektora prodaje Triglav Osiguranja d.d.: „Izuzetno nam je zadovoljstvo biti osiguravajući partner na ovom projektu Poslovnih novina. Na konferenciji ćemo javnosti predstaviti naš novi proizvod ‘Osiguranje komercijalnih potraživanja’ i upoznati ih sa svim prednostima koje ovaj osiguravajući proizvod nudi. U današnjem poslovanju, kada je konkurencija žestoka, a mnoge kompanije posluju otežano, jer ne uspijevaju naplatiti isporučenu robu ili usluge, sposobnost zaštite od rizika naplate je od izuzetne važnosti i predstavlja veliku konkurentsku prednost.“

Adna Sejmen, iz marketinga City Špeda, koji je već drugu godinu zaredom specijalni partner je izjavila: „Preduzeća u našoj branši moraju biti proaktivna, agilna i da za svaki pojedinačni slučaj osiguraju najbolje uslove za efikasan i efektivan transport. Upravo ovakav model poslovanja je utjecao na to da se City Šped posljednjih godina svrstava među brzorastuće kompanije, jer kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi su koji uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH, daju rezultate.“

Za april Poslovne novine pripremaju i specijalnu publikacija u kojoj će biti objavljene analize i rang-liste brzorastućih u BiH i zemlajma regiona. Osim projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na još jedno tržište regije, te najavile realizaciju projekta „100 najvećih u Srbiji“.

Napomena: Brzorastuće kompanije su one koje su u posljednje tri godine imale kontinuiran uspjeh poslovanja, koji između ostalog podrazumijeva rast prihoda, zaposlenih, te rast dobiti posljednje dvije godine, bez blokada transakcijskih računa na dan rangiranja, bonitetna ocjena 3, 4 ili 5, prihod 2017. god. preko 300.000 KM. Upravo ovakve kompanije predstavljaju pogonsko gorivo razvoja svake države pa i naše, i kao takve trebaju da budu prepoznate i priznate kao važan faktor u razvoju ekonomije.