Novosti

Slovačka je treća članica EU koja je odustala od podizanja starosne dobi umirovljenja


Slovački parlament odlučio je da će se podizanje dobi za odlazak u mirovinu zaustaviti na 64 godine. Do odluke parlamenta došlo je, prije sedm dana, tokom akcije prikupljanja potpisa za referendum s istim zahtjevom, koju su pokrenuli slovački sindikati. To se desilo nakon što su slovački sindikati objavili da su prikupili 290.000 potpisa te da će nastaviti prikupljanje ako glasanje u parlamentu bude neuspješno.

Nakon što su od predviđenog podizanja starosne granice za odlazak u mirovinu iznad 65 godina tokom posljednje dvije godine već odustale Poljska i Češka, Slovačka je treća među novim članicama Europske unije koja je odlučila napraviti isto.

Slovačka, u kojoj se sve donedavno u punu mirovinu moglo sa 62 godine, od početka 2017. godine počela je automatski podizati starosnu granicu ovisno o kretanju očekivanog trajanja života, otvorivši time put neograničenom povećavanju starosne granice za odlazak u mirovinu. Ove godine pravo na mirovinu u Slovačkoj se ostvaruje sa 62,5 godina, a projekcije ukazuju da će granica od 64 godine biti dosegnuta 2030. S udjelom mirovina u bruto društvenom proizvodu od 8,6%, Slovačka se nalazi daleko ispod prosjeka Europske unije koji je 2015. iznosio 12,8%.

Hrvatska i Bugarska jedine su nove članice Europske unije koje su podigle starosnu dob umirovljenja na 67 godina, iako im građani značajno kraće žive od prosjeka Europske unije te dvostruko kraće žive u zdravlju nakon 65-te godine od prosjeka EU-a.