Tema u fokusu

Napravio BiH d.o.o. je kompanija koja Bosnu i Hercegovinu čini boljom


Napravio BiH d.o.o. je kompanija osnovana 2013. godine, a uz pomoć svojih sestrinskih firmi iz drugih zemalja (Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska…), pomaže bosanskohercegovačka mala i srednja preduzeća pri predstavljanju i plasiranju njihovih proizvoda na domaća i inostrana tržišta.

Primarna djelatnost kompanije su transport i logistika, odnosno brza usluga pri uvozu i izvozu, a osnova cjelokupnog poslovanja je klijent. Napravio BiH d.o.o. je u poslovne vode uplovila sa dvoje zaposlenika, a sada je to kompanija sa 14 stalno zaposlenih i velikim brojem vanjskih saradnika. Ispravno poslovanje rezultiralo je time da je Napravio BiH d.o.o. danas svrstana i među brzorastuće kompanije, iako je na početku bilo izuzetno teško osvojiti tržište.

”Naš početak bio je težak i nezgodan, ali uspjeli smo da steknemo povjerenje klijenata. Sve je išlo po preporuci i svaki naš klijent doveo je nekog drugog i na taj način širili smo tržište. Kvalitetno osoblje i brza usluga primarni su razlozi zašto smo opstali na tržištu i što smo danas rangirani među brzorastuće kompanije. U fokusu našeg poslovanja je Evropska unija, a specijalnost nam je drumski prevoz. Mnogo brinemo o zaposlenicima, jer samo zadovoljan radnik može donijeti rezultat. Od samog početka pokušavamo zaštititi naše radnike i trudimo se stvoriti zdravu atmosferu u kojoj zaposlenici rado dolaze na posao. Teško je opstati na komplikovanom tržištu kakvo je bosanskohercegovačko, ali borimo se za našu poziciju jer volimo ovu državu”, rekao je Mehmed Zaklan, osnivač i direktor kompanije.

Pored osnovne djelatnosti, menadžment bh. kompanije pokušava i na druge načine promovirati BiH u svijetu, a Zaklan smatra kako je ključ uspjeha u brendiranju proizvoda.

”BiH je zemlja koja ima veliki broj kvalitetnih i korisnih proizvoda, ali ima vrlo malo svojih brendova. Naša ideja je da pokažemo da BiH ima i kvalitetne ljude i produkte. Želimo pomoći malom čovjeku da dođe do velikih zamalja i tržišta. Veliki broj naših proizvoda rađen je ručno sa starim tehnikama, a proizvodi su u pravilu od prirodnih kavalitetnih materijala. Želimo da ljudi iz cijelog svijeta upoznaju dobre i bolje stvari iz BiH, da upoznaju bh. narode i prirodne ljepote BiH i da sve što proizvodimo bude napravljeno u BiH”, istaknuo je Zaklan.

Prvi operativac kompanije smatra kako bi država mogla uraditi puno više, a sve kako bismo brže, bolje i lakše napredovali. Najveći problem je administracija, jer roba mora putovati i ne smije se dešavati da stoji na carini. Na kraju se zahvalio svim kompanijama i udruženjima koji su se odlučili sarađivati sa Napravio BiH d.o.o. i koji su im ustupili svoje produkte za plasman na tržište.

Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ