Tema u fokusu

Telinvest izlazi na tržište EU u 2019.


Više od dvije decenije tradicije, iskustva, znanja i profesionalnog odnosa u projektovanju, proizvodnji i izvođenju radova u oblasti telekomunikacija stoji iza kompanije Telinvest d. o. o. Sarajevo koja, zahvaljujući odličnim rezultatima poslovanja, izlazi na tržište EU u 2019. godini.

Ova kompanija koja se u 2017. našla na ljestvici brzorastućih kompanija i u 2018. godini bilježi značajne rezultate poslovanja. Rast prihoda poslovanja u odnosu na 2017. bio je približno 20 posto, a tu je i ostvarena neto dobiti u iznosu od 757.861 KM.

Ovako sjajnom uspjehu prema riječima Suada Hasanbegovića, direktora Telinvesta, doprinijelo je i njihovo kontinuirano ulaganje u kadrove, opremu i sredstva za rad.

„Naši dobro obučeni kadrovi, opremljeni najsavremenijom opremom i sredstvima za rad, u svakom momentu su mogli odgovoriti zahtjevima investitora, prvenstveno BH Telecoma d. d. Sarajevo, na isporuci opreme i materijala, projektovanju, izgradnji i puštanju u rad FTTH pristupnih optičkih mreža i optičkih spojnih puteva“, kaže Hasanbegović.

Firma Telinvest raspolaže proizvodno-poslovnim objektom veličine cca 300 m² i zapošljava 92 radnika različitih kvalifikacionih struktura, počevši od visokoobrazovanih kadrova sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti telekomunikacija, do iskusnih tehničara i VK montera.

“Posjedujemo i najsavremenije instrumente za sva potrebna mjerenja, na svim vrstama radova iz oblasti telekomunikacija, kao i ostalu opremu i mehanizaciju”, objašnjava Hasanbegović.

Kompanija Telinvest osnovana je 1993. godine. Odmah po okončanju rata uključuju se u obnovu porušenih telekomunikacijskih kapaciteta na području FBiH. Uporedo sa obnovom, angažuju se i na projektovanju i izgradnji novih pristupnih mreža i optičkih spojnih puteva.

„Osim poslova za BH Telecom, naša kompanija izvodi i radove na projektovanju i izgradnji TK infrastrukture za Telekom RS-a u Banja Luci, kao i TK infrastrukture za HT d. d. Mostar (Eronet), a 2004. godine na međunarodnom tenderu dobija posao isporuke materijala i izgradnje optičkog spojnog puta Mitrovica – Priština – Gnjilan za PTK Kosovo. Moram reći da je naša kompanija prva sa ovih prostora koja je dobila i uspješno završila posao na Kosovu“, istakao je Hasanbegović.

Ključ uspješnog poslovanja Telinvesta  je konstantno ulaganje u  kadrove, praćenje razvoja tehnologija i  reinvestiranje ostvarene dobiti u opremu, alate i mašine.

„Naša uspješna poslovna strategija se ogleda u stalnom istraživanju tržišta, brizi o interesima investitora, a mislimo da je ključ svega kvalitetna i pravovremena edukacija kadrova“, naglasio je Hasanbegović.

Ono po čemu se Telinvest izdvaja od vrlo jake konkurencije u BiH je činjenica da su među rijetkim kompanijama koja investitoru može pružiti kompletnu uslugu, od projektovanja do realizacije projekta i ishođenja upotrebne dozvole, bez angažovanja podizvođača.

„Najznačajniji projekat koji je Telinvest realizovao u BiH je izgradnja optičke pristupne mreže (P2P) Ciglane i Koševsko Brdo u Sarajevu. Investitor je bio BH Telecom, a optička mreža je izgrađena za 11.000 korisnika. Na ovom projektu Telinvest je ostvario saradnju sa poznatom kineskom kompanijom Huawei. Projekat je realizovan po principu ključ u ruke, zajedno sa našim konzorcijalnim partnerom Teloptic d. o. o. Sarajevo“, rekao je Hasanbegović.

Prioritetni planovi kompanije u 2019. godini su realizacija ugovorenih poslova, ugovaranje novih i izlazak na tržište Evropske unije.

„Već imamo kontakte sa kompanijama sa područja Evropske unije koje su, kada su bliže upoznale našu kompaniju i rezultate poslovanja, izrazile spremnost za saradnju. Također, i u 2019. godini očekujemo rast prihoda, minimalno kao i u prošloj godini“, kaže Hasanbegović.

(Razgovarala: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)