Novosti

Savez sindikata RS potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji sa EPF


Savez sindikata Republike Srpske i Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom (EPF) a.d. Banja Luka potpisali su juče Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Potpisivanjem ovog Memoranduma, Savez sindikata Republike Srpske iskazao je namjeru i opredjeljenost da radi na informisanju, promovisanju, isticanju značaja, prednosti i neophodnosti dobrovoljne penzije. Memorandum je u ime Saveza sindikata Republike Srpske potpisala predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić. U ime Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banja Luka potpis je stavio direktor Društva Tomaž Završnik.

“Smatramo da je dobrovoljna penzija bitna radi umanjenja negativnih efekata odlaska radnika u penziju iz prvog stuba, odnosno obaveznu penziju. Nastojaćemo da, putem svojih sindikalnih organizacija, kad god postoje uslovi za tako nešto, tražimo od socijalnih partnera – poslodavaca da razmotre mogućnost organizovanja penzijskih planova”, izjavila je u ime Saveza sindikata Republike Srpske, predsjednica Ranka Mišić.

Savez sindikata Republike Srpske će, zajedno sa EPF-om, biti na raspolaganju za sve informacije o dobrovoljnom penzijskom osiguranju i prednostima ovog vida štednje, te koracima u proceduri pristupanja Evropskom doborovoljnom penzijskom fondu.

“Sindikalne organizacije su jedna od najvažnjih karika u procesu informisanja svih zaposlenih o mogućnostima koje im dobrovoljni penzijski sistem pruža. Zaista nam je drago što su sindikalne organizacije u Republici Srpskoj otvorene za saradnju, jer će sada komunikacija i infomisanje zaposlenih o prilici da sebi obezbijede dodatnu penziju biti mnogo brži i jednostavniji. Do sada smo radili na promociji i prepoznatljivosti dobrovoljnog penzijskog osiguranja i na tržištu među poslodavcima i zaposlenima, ali i u široj društvenoj i naučnoj javnosti. Planiramo da s tim i nastavimo, jer je veoma važno da svaki građanin Republike Srpske bude upoznat sa mogućnošću da sebi dobrovoljno i samostalno, nezavisno od obaveznog penzijskog osiguranja, obezbijedi dodatne prihode u starosti”, izjavio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.