Novosti

Kupio kompaniju za 26 centi i pretvorio je u lidera avioindustrije


Izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije Air Asia Tony Fernandes jedan je od poduzetnika koji je uspio potpuno propalo poslovanje da digne na noge.

Upravo zbog tog poduhvata zaradio je titulu kralja transformacije. Nakon što je izgradio uspješnu poslovnu karijeru u diskografskoj kući Warner Music, ovaj uspješni poduzetnik odlučio se na potpunu promjenu karijere.

Tako je 2001. godine sa svojim novim poslovnim partnerom Kamarudinom Meranunom za jedan malezijski ringit (oko 26 centi) kupio propalu aviokompaniju. Pod njegovim vođstvom, samo u prošloj godini, Air Asia ostvarila je dobit od 10,6 milijardi malezijskih ringita, odnosno oko 2,58 milijardi dolara.

Isto tako, povećao je i cijelu radnu flotu kompanije. Prije njegovog dolaska ova kompanija raspolagala je sa dva aviona i zapošljavala 100 radnika, da bi danas ona imala internacionalnu mrežu od 20.000 radnika i 250 aviona.

Kvalitet njegovog rada potvrdilo je i nedavno imenovanje Air Asia za najbolju svjetsku niskobudžetnu aviokompaniju. Kao tajnu svog uspjeha ističe skriveni talenat za pronalaženje najboljih ljudi.

“Tražim ljude koji ‘grizu’, koji su željni uspjeha”, rekao je on.