Zvizdić – Li: Jačati i unapređivati saradnju BiH i NR Kine

Zvizdić – Li: Jačati i unapređivati saradnju BiH i NR Kine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se danas u Dubrovniku, na marginama 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine (17+1), s premijerom NR Kine Li Keqiangom s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i bilateralne saradnje.

Zvizdić je upoznao premijera Lia s trenutnom političko-ekonomskom situacijom u našoj zemlji i regionu. Rekao je da je Bosna i Hercegovina u proteklom periodu ispunila sve uslove Brisela i da očekujemo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, čime odnosi BiH i EU dobijaju novu dinamiku.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa BiH i NR Kine. Dodao je da je kroz inicijativu „Jedan pojas – Jedan put“ došlo do jačanja političkih i ekonomskih odnosa, a skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli, najznačajnije investiciju u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, predstavlja konkretan primjer relizacije ideja formulisanih u okvirima samita „17+1“. Naglasio je posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u inicijativi i implementaciji dogovorenih projekata.

Zvizdić je rekao da je BiH zainteresovana da nastavi s daljim unapređenjem i jačanjem veza s NR Kinom u sektorima turizma, energetike i transporta gdje postoji značajan potencijala za ulaganja i razvoj. Istakao je i veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, posebno visokokvalitetnih proizvoda kao što su mliječni proizvodi, med i vino što bi uveliko pomoglo da se poveća obim proizvodnje. Dodao je da već postoje sporazumi o poljoprivrednoj saradnji i o trgovini i ekonomskoj saradnji.

Kineski premijer je rekao da je ta zemlja zainteresirana za uvoz proizvoda iz BiH. Naglasio je i spremnost kineske strane za povećanjem saradnje u sektoru turizma, posebno za ulaganja u turističku infrastrukturu. Rekao je da Kina želi da proširi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom sa naglaskom na mala i srednja preduzeća.

Zvizdić se zahvalio premijeru Liu na podršci da Sarajevo slijedeće godine bude domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova platforme „17+1“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.