Turizam i ekologija

Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane ‘Grebak’ u Nevesinju


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i direktor privrednog društva „VE Grebak“ d.o.o. Nevesinje potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Grebak“, u nevesinjskoj općini.

Tom privrednom društvu Vlada RS-a je u januaru ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Grebak“ u Nevesinju.

Koncesija je data na period od 50 godina, a realizovat će se u periodu tri godine, navodi se u saopćenju iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga vjetroelektrane „Grebak“ od 49,5MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 130GWh, a električna energija će se prodavati na tržištu bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticanje proizvedene električne energije.

Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet RS, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM/KWh, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet općine Nevesinje.