Tema u fokusu

City Šped uspješno prati trendove i bilježi kontinuiran rast


Brzorastuće kompanije odlikuje sposobnost brze reakcije i prilagodbe na tržišne promjene, napredna poslovna filozofija, korištenje i brza primjena novih znanja, kao i rast na osnovi inovativnosti.

Ove kompanije su perspektivna i brzorastuća preduzeća koja transparentnim poslovanjem predstavljaju sigurne poslovne partnere i one bilježe natprosječne stope rasta i mogu poslovati u bilo kojoj djelatnosti.

Brzorastuće kompanije od enormnog su značaja i za investicionu klimu u Bosni i Hercegovini, a među njih 1.216 je i City Šped d.o.o. Sarajevo, jedan od lidera u pružanju usluga špedicije, transporta i skladištenja robe. Riječ je o porodičnoj kompaniji koja je u stopostotnom domaćem vlasništvu, a priča o njenom uspjehu počinje 2006. godine i od tada bilježi rast broja klijenata, poslova i partnerstava.

Zahvaljujući rastu ključnih parametara, kompanija City Šped rangirana je među prvih 10 najbrže rastućih kompanija u sektoru „Ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu“ u BiH, te bilježi složenu godišnju stopu rasta CAGR od 30 posto.

Kolektiv koji donosi uspjeh

„Iako na tržištu posluje veliki broj logističkih kompanija, pronaći fleksibilnog i pouzdanog partnera na koga se možete u potpunosti osloniti je teško i ponekad predstavlja pravi izazov. Preduzeća u našoj branši moraju biti proaktivna, agilna i da za svaki pojedinačni slučaj obezbijede najbolje uslove za efikasan i efektivan transport. Biti uspješan u logistici znači da je u poslu podjednako zastupljena i ekonomska dimenzija i dimenzija etičnosti. Pravednost i fer postupanje prema poslovnim partnerima, klijentima, ali i zaposlenicima imaju poseban značaj, jer pretpostavljaju više moralne poslovne standarde. Upravo ovakav model poslovanja utjecao je na to da je City Šped već neko vrijeme svrstan među brzorastuće kompanije, jer kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi su koji, uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH, daju rezultate“, kazao je Amer Klico, direktor kompanije.

City Šped d.o.o. Sarajevo i ove godine ponosni je logistički partner projekta ”Brzorastuće kompanije” koji organiziraju Poslovne novine i LRC.

„Nastojimo podržati ne samo ovakve projekte, već i u svakom drugom smislu biti čvrst oslonac privrednicima. Želimo im pomoći da šire poslovanje, jer na taj način direktno i indirektno doprinose i jačanju nacionalne ekonomije. Podrška razvoju domaćeg poduzetništva kroz projekte kao što je ovaj predstavlja veoma značajnu stvar, posebno zato što ove kompanije pokazuju da imamo i poduzetnike koji predstavljaju BiH na najbolji način“, poručili su iz City Špeda.

Cilj kompanije je da rastu i razvijaju se kroz vrijednost, kvalitet i postojanost usluga, zbog čega uvijek rade na unapređenju svoje ponude. Njihova misija je da svojom ponudom usluga, stvore najkvalitetniji i najisplativiji servis.

„Želimo da naša kompanija bude prepoznata kao sinonim za kompaniju koja konstantno postavlja više standarde u domenu kompletne logističke usluge, te da budemo sinonim za kompaniju koja posluje u dosluhu sa vremenom koje dolazi“, naglasio je Mirza Klico, osnivač kompanije.

Amer i Mirza Klico

City Šped je postao član FIATA-e nakon što je nekoliko zaposlenika kompanije kompletiralo kurs koji traje više od pola godine. FIATA ima 200 članica u svijetu i najjača je organizacija u ovom sektoru, a bh. kompanija posjeduje i licence IRU menadžera, što je iznimno važno, jer IRU kao udruženje ima više od 190 članica u svijetu.

Posjedovanje licenci IRU-a i FIATA-e rezultiralo je uspješnom saradnjom sa vodećim međunarodnim logističkim kompanijama, što je najbolji pokazatelj poslovne vizije i misije koja podrazumijeva širenje poslovnih aktivnosti na tržište zemalja u okruženju i u Evropske unije.

(Alen MEHANOVIĆ)