Najava događaja

Manifestacija ‘Dani organske proizvodnje’ danas i sutra u Bugojnu


Manifestacija „Dani organske proizvodnje“, nakon što je u protekla dva dana održana u Donjem Vakufu i Gornjem Vakufu-Uskoplju, danas će biti nastavljena u Bugojnu.

Tokom dana u tom gradu će biti održana stručna predavanja, dok će se sutra na sajmu u centru grada predstaviti bh. organski proizvođači sa svojim proizvodima.

Za jednim od sajamskih štandova je i Mujo Šeta iz Višegrada koji se posljednjih godina uspješno bavi pčelarstvom.

-Redovno smo na sajmovima organske proizvodnje, koji su uvijek prilika da promoviramo i ponudimo naše proizvode. Imamo bagrem, šumski, planinski i livadski med, kao i mnoge preparate na bazi meda – kazao je.

Sajam je posjetio i načelnik Gornjeg Vakufa -Uskoplja Sead Čaušević, istaknuvši da se radi o iznimno važnom događaju koji otvara mogućnost za nova upošljavanja, posebno zbog sve izraženijeg trenda odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

-Podržavajući ovu manifestaciju mi, zapravo, podržavamo edukaciju mladih kojima na ovaj način želimo ukazati u kojim granama poljoprivrede postoje najveće mogućnosti i kako da nađu izvor prihoda za svoje porodice – naglasio je.

Upravo o mogućim modelima rentabilne i održive proizvodnje i legislativi u organskoj proizvodnji govorili su na već upriličenim predavanjima prof. Nezir Tanović i predsjednik Saveza Organsko Federacije BiH Sejad Herceg.