Turizam i ekologija

Najuspješnija sezona u istoriji OC Jahorina, promet 7,8 miliona KM


Poslovni uspjesi Olimpijskog centra Jahorina ostvareni tokom zimske turističke sezone koja je na samom kraju, predstavljeni su danas na konferenciji za medije na Jahorini.

Nakon gotovo pet mjeseci i više od 140 dana rada skijališta u kontinuitetu, urađen je presjek i zabilježeni su velike promjene u svim segmentima poslovanja, od broja skijaša koji je porastao za 225 posto do povećanja prihoda, zimskih prolaza i prometa.

– Iza nas je sigurno najuspješnija zimska sezona u istoriji Olimpijskog centra Jahorina i moram reći da je iza nas jedan pravi olimpijski podvig. Prvi u regionu smo pustili skijalište u rad čak 29. novembra i danas je 141. dan skijanja, u planu je da skijalište zatvorimo u nedelju što će biti 144. dan skijanja u ovoj sezoni i bićemo posljednji u regionu koji zatvaraju skijalište – kazao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevanić.

Dodao je da je ostvaren promet od 7.800.000 KM što je povećanje za 170 posto, prihodi od parkinga i ski škole su takođe povećani.

– Broj skijaša porastao je za 225 posto u odnosu na sezonu 2017. kada smo mi preuzeli upravljanje, i to je još jedan orgoman pomak Jahorine kao destinacije uopšte, broj vožnji je dostigao gotovo 2.000.000 a indirektni prihod od skijališta 125.000.000 KM što je uspjeh koji će se teško ponoviti. Ove sezone ugovorom o besplatnom skijanju na Jahorini je skijalo više od 16.500 djece. Novina je i besplatno skijanje sa sezonskom kartom sa Jahorine u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori pa je ovogodišnja sezonska karta važila na čak 350km ski staza – kazao je Ljevanić.

Istorijsku sezonu na Jahorini obilježila su i bogata zabavna i takmičarska dešavanja. Najistaknutije su svakako Olimpijske igre za mlade, kada je Jahorina bila domaćin za tri discipline – alpsko skijanje, biatlon i karling. Zatim, dolazak više od 150 skijaša iz Kine koji su na Jahorini radili pripreme za Olimpijske igre. Pozitivna ocjena kineskih skijaša ali i odlična ocjena koju je Jahorina dobila i nakon organizacije Olimpijskih igara za mlade sigurno će promjeniti na bolje kompletnu turističku sliku Bosne i Hercegovine u svijetu.

– Započeli smo i ozbiljan projekat najdužeg alpin kostera u Evropi koji će ići od jezera na vrhu do podnožja planine, čija će dužina iznositi 2,2 km i predstavljaće sigurno najveću ljetnju atrakciju na planini. Polaz alpin kostera je u neposrednoj blizini velikog jezera na vrhu planine koje ćemo takođe ambijentalno urediti sa novim stazama za šetnju, klupama, ljetnjikovcem i hranilicom za konje – rekao je Ljevanić, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina