Kineske kompanije najviše investiraju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj

Kineske kompanije najviše investiraju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj

Kineske investicije u državama Evropske unije u zadnjih su deset godina naglo porasle, a Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska unija uvela je i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogla da reaguje ukoliko se procijeni da strane investicije mogu naštetiti sigurnosti zemljama članicama.

Prema izvještaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih kompanija, a 9,5 posto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sjedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau. U poređenju s 2007. godinom kada je taj udio iznosio tek 2,5 posto riječ je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još razmjerno mali dio evropskog biznisa. Poređenja radi, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolirali su 29 posto kompanija u EU.

Kineska su ulaganja u Evropi svoj dosadašnji vrhunac dosegla 2016. godine kada su iznosila 37,2 milijarde eura, nakon čega je uslijedilo usporavanje.

”To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promjene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza”, objasnila je za BBC Agatha Kratz iz Rhodium Grupe.

Gdje Kinezi najviše investiraju? Od 2000. do 2018. godine najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španija i Irska.

Pritom Kinezi, prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udjele, u četiri evropska aerodroma, šest pomorskih luka te 13 fudbalskih klubova.

Ipak, ne smije se zaboraviti ni novi veliki kineski program Put svile, poznat i kao Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” u sklopu kojeg Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Kina investira i u region. Kineske kompanije grade puteve i željeznice u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji. Ne smijemo zaboraviti i da je kineska kompanija CRBC glavni izvođač radova na najvećem državnom projektu u Crnoj Gori – autoputu Bar – Boljare.

Na novom kineskom “Putu svile” našla se i Hrvatska pa Kinezi tako ulažu u u Luku Zadar, najavljuju ulaganja u Luku Rijeka, nizinsku prugu Rijeka-Karlovac, spominju se ulaganja i u aerodrome, a nije loše podsjetiti ni da upravo Kinezi grade Pelješki most, iako se on doduše uglavnom finansira iz fondova Evropske unije.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.