Novosti

Konferencija o infrastrukturi kvaliteta u BiH danas u Sarajevu


Stanje infrastrukture kvaliteta u Bosni i Hercegovini i njen uticaj na poslovne subjekte bit će u fokusu konferencije koju danas u Sarajevu organizira Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH).

Konferencija “Izazovi u sistemu infrastrukture kvaliteta u BiH” okupit će privredna društva i predstavnike tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, predstaviti trenutno stanje infrastrukture kvaliteta u BiH, kao i međunarodnu praksu u toj oblasti.

– Postojanje odgovarajućeg sistema infrastrukture kvaliteta i usklađivanje domaćih standarda s važećim međunarodnim odnosno evropskim standardima od krucijalnog je značaja za dalji razvoj bosanskohercegovačke privrede i rast izvoza bh. proizvoda na strana tržišta – poručuju iz Privredne komore FBiH.

U isto vrijeme, nemogućnost certificiranja proizvoda u BiH i neophodnost korištenja certifikacijskih tijela u inostranstvu proizvodi dodatne troškove domaćim preduzećima i negativno utječe na njihovu konkurentnost kod nastupa na stranim tržištima, saopćeno je iz PKFBiH.

S ciljem podsticanja pozitivnih promjena u infrastrukturi kvaliteta u BiH, konferencije je koncipirana kao forum putem kojeg će privredna društva i tijela za ocjenjivanje usaglašenosti artikulirati izazove s kojima se susreću zbog stanja infrastrukture kvaliteta u BiH, te identificirati pitanja i smjernice za djelovanje u toj oblasti.