Novosti

BiH na dnu za njemačke investitore


Bosna i Hercegovina nalazi se na 18. mjestu od 20 zemalja istočne Evrope po atraktivnosti za njemačke investitore, pokazuju podaci Njemačke privredne komore u Hrvatskoj.

Prema opsežnom istraživanju koje je Njemačka privredna komora obavila u svim zemljama istočne Evrope, od zemalja u našem regionu najbolje je pozicionirana Slovenija, koja je na petom mjestu. Hrvatska je sljedeća na osmom mjestu, a iza nje je Srbija na 11., a Sjeverna Makedonija na 13. mjestu. Crna Gora je na 14. mjestu, pretposljednje, 19. mjesto pripada Albaniji, a neslavno zadnje Kosovu.

S obzirom na to da se zemlje zapadne Evrope nalaze u boljoj poziciji, može se reći da ovi rezultati pokazuju da je BiH po atraktivnosti za njemačke investitore na začelju Evrope, uz Albaniju i Kosovo.

Uprkos tome što je Hrvatska na relativno visokom mjestu, gotovo polovina njemačkih preduzeća koja su učestvovala u anketi, tu zemlju više ne bi izabrala kao mjesto za investiranje. Od njih 68 posto, koji su 2017. izrazili spremnost da ponovo investiraju u Hrvatsku, tek njih 54 posto bi to uradilo u istraživanju iz prošle godine.

“Glavni razlozi za nezadovoljstvo preduzeća su nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala, veliko poresko opterećenje, poreski sistem i administracija, javna uprava i nedostatak pravne sigurnosti”, navedeno je u istraživanju.