Novosti

Privredna komora FBiH na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu


Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji ‘Smart grids and cities’ – Pametne mreže i gradovi, koja je održana u Istanbulu.

– Konferencija i sajam okupio je eksperte i proizvođače inovativnih sistema i opreme za više oblasti koje definišu pojmove tzv. pametnih infrastrukturnih sistema, upravljanja energijom, upravljanja otpadom, transportnom infrastrukturom, sigurnosnim i kontrolnim sistemima, zdravstvenom zaštitom, inovativnim obrazovnim sistemima, energetskom efikasnošću, IKT sektorom – saopćeno je danas iz Privredne komore FBiH.

Zbog aktuelnih, a i planiranih aktivnosti Privredne komore koje se tiču tema obrađivanih na konferenciji, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH održao je posebne sastanke sa predstavnicima MUSIAD-a (Nezavisna asocijacija industrijalaca), Asocijacijom za energetsku efikasnost, Asocijacijom izvoznika električne i elektroničke opreme, Generalnom direkcijom za GIS sisteme i pametne gradove pri Ministarstvu okoliša i urbanizma Republike Turske, te predsjednikom Organizacionog odbora konferencije prof. dr. Matthiasom Fingerom, svjetski priznatim ekspertom iz oblasti uspostavljanja tzv. pametnih električnih mreža.

-Potpredsjednik Privredne komore FBiH odazvao se zahtjevu za B2B sastancima velikog broja firmi u cilju informisanja o potencijalima za saradnju iz navedenih oblasti sa članicama Privredne komore. Zvaničnici spomenutih asocijacija, kao i firme s kojima su obavljeni B2B susreti informirani su o konferencijskim i sajamskim aktivnostima u BiH kojima je Privredna komora FBiH partner.

Zbog razgovora oko interesiranih oblasti i ciljanih skupina na prezentiranim sajamskim događajima, dogovoreni su dalji koraci na sistemskoj razmjeni informacija i kontakata za obrađivane teme kroz infrastukturu Privredne komore FBiH – navode iz PKFBiH.