Tema u fokusu

Torras čokolade i Orthokine terapija u fokusu poslovanja kompanije Capricorn


Capricorn d.o.o. je mlada porodična firma, osnovana 2017. godine u u Banjoj Luci. Sam naziv firme asocira na horoskopski znak Jarac, s obzirom na to da su svi članovi porodice rođeni u tom znaku.

”Imajući iza sebe dugogodišnje iskustvo na poljima kao što su multimedija, marketing, menadžment, ekonomija i trgovina, odlučili smo da kao porodica objedinimo znanje, sposobnost, iskoristimo zaista sve naše resurse koje posjedujemo i osnujemo firmu koja je za vrlo kratak period na tržištu ostvarila zavidne rezultate”, kazala je Sanda Kozić, direktorica kompanije.

Kako ste se odlučili na karijeru u ovoj branši?

”Dugogodišnjim radom i iskustvom u u zdravstvu i promocijom zdravih stilova života, upoznali smo se sa proizvodima koji su i bez šećera i bez glutena – čokolada, a ujedno i sa jednom posebnom vrstom terapije ‘Orthokine’ koja se primjenjuje isključivo kod osteoartritisa i sportskih povreda.”

Rekli ste da je u pitanju čokolada koja je ujedno i bez šećera i bez glutena. Kakva je to zapravo čokolada?

”Brand čokolada Torras (Španija) ima dugu tradiciju – izrađuje čokolade još od 1890. godine i vremenom je postao jedan od vodećih brandova u Evropi. U suradnji sa belgijskim stručnjacima, razvili su jedinstvenu metodu pripremanja najfinijih i najzdravijih čokolada. Čokolade Torras su bez šećera, zaslađene zdravim prirodnim alternativama – stevijom, maltitolom i eritritolom. Pogodne su za dijabetičare, jer ne podižu razinu šećera u krvi, također za osobe koje su osjetljive na gluten, jer ga u svom sastavu ne sadrže kao ni GMO sastojke. Obogaćene su brojnim prirodnim sastojcima – komadićima voća i začinima, te proizvedene prema tradicionalnim recepturama. U ponudi od preko 60 vrsti Torras čokolada, tu su najrazličitije kombinacije, od onih klasičnih sa voćem i orašastim plodovima do fantastičnih novih kombinacija poput čokolade sa algama i morskom soli. Odlučili smo se da ona upravo ona bude dostupna našem tržištu i našim građanima. Pri samom pojavljivanju na tržištu mnogi su prepoznali njihov kvalitet, te su plasirane na cijeloj teritoriji BiH.”

Gdje su dostupne vaše čokolade?

”Imamo odličnu suradnju sa dm drogerijama (Sarajevo), te Hercegovinalijekom iz Mostara koji su nam podistributeri za apoteke, kuće zdrave hrane, bio shoppove. Na taj način naši proizvodi su dostupni svima onima koji imaju dijabetes, celijakliju, te su osjetljivi na gluten, kao i svim onim koji imaju probuđenu svijest o zdravom načinu života i zdravoj ishrani.”

Na vašoj web stranici primijetili smo i Miss Model of the World 2017?

”Rijetko je jedinstvo između ljepote i čestitosti, ali naša Ivana Perišić to sve ima. Ona je studentica farmacije (završne godine medicinskog fakulteta u Banjoj Luci) i zaštitno lice naših Torras čokolada BiH. Predstavljala je BiH na 29 Miss Model of the World koji je održan 2017. u Kini i ponijela je sa sobom laskavu titulu.”

Spomenuli ste Orthokine terapiju, kakva je to terapija?

”Orthokin terapija primjenjuje se kod osteoartritisa i sportskih povreda. Različita stanja mogu doprinijeti razvoju osteoartritisa. Jedno od njih je preveliko opterećenje zgloba zbog pojačanog trošenja zgloba, lošeg držanja ili sportskih povreda. Osteoartritis najčešće pogađa starije osobe čije je zanimanje zahtijevalo težak fizički rad ili ponavljajuće kretnje. Često zahvaća i sportaše kao i pretile osobe. U slučaju profesionalnih sportaša trošenje zglobova uzrokovano je dovođenjem tijela do granica izdržljivosti, a kod pretilih osoba zglobovi se pojačano troše zbog nošenja preteškog tereta. Orhtokine serum, autologni kondicionirani serum (ACS), priprema se pomoću EOT II – medicinskog uređaja druge generacije. ACS predstavlja molekularno biološki pristup obrađivanja krvi. Nakon uzimanja uzorka krvi (samo jednom) pacijenta, ona se inkubira u uređaju EOT®II. Nakon inkubacije krv se centrifugira. Tim se postupkom čvrsta tvar odvaja od seruma. Serum se proizvodi individualno za svakog pacijenta u laboratorijskim uslovima ovlaštene ordinacije. Dobrobit za pacijenta – značajno smanjenje bolova, bolja kvaliteta života zbog bolje funkcije zgloba, odgoda operacije, odlično podnošenje terapije, djelovanje oko tri godine.”

Od koga ste dobili najbolje poslovne savjete?

”Po prirodi sam znatiželjna, rado pitam i usvajam znanja i savjete od ljudi koji su eksperti u području koje zastupamo. Zahvalna sam sve i jednoj osobi koju sam u toku svog života upoznala, jer svaka je imala neki utjecaj u mom životu i od njih sam učila kakva treba, a kakva ne bi trebalo da budem i u privatnom i u poslovnom životu.”

Žene na visokoj poziciji u kompaniji. Najveće prednosti i izazovi?

”Žene tokom svog života odrađuju razne uloge i usput uče na greškama i uspjesima. Kažu da je teško uspjeti u poslovnom svijetu gdje dominiraju muškarci, a ja zaista nemam taj problem. Uspijevam u svemu što sam zamislila, jer vjerujem da sve u životu možeš postići bez obzira na to da li si žena ili muškarac ako imaš jasan cilj, ali i sam način kako ga ostvaruješ. Ne bih bila iskrena kada bih rekla da sam se kroz život borila sama. Jednim dijelom jesam, ali svakodnevno su tu bile osobe koje su me dale vjetar u leđa, osobe koje su imale znatan utjecaj na mene, te sam zahvaljujući svima njima upravo ovdje gdje jesam. Nikada nisam previše od nekoga očekivala, ali sam uvijek kretala prvo od sebe. Ako poštuješ i voliš sebe, poštovat ćeš i druge, a onda to ide uzajamno.”

Vaša firma uspješno je ispratila mnoga dešavanja, panele, konferencije i druge slične manifestacije?

”Veličina čovjeka je da ne gleda samo svoje potrebe nego da ima sluh i za druge. Tim razmišljenjem i takvim načinom života gradi se povjerenje i uspjeh. Zaista se trudimo da budemo prisutni i na promocijama knjiga, panelima, konferencijama, sportskim dešavanjima, koncertima u organizaciji pojedinih udruženja prvenstveno da bismo dali podršku organizatorima i ukazali poštovanje prema njima, jer mnogo se truda uloži u to, a vjerujem da vi to itekako dobro znate”.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)