Tema u fokusu

EngineX d.o.o. nudi najnovije informacione tehnologije za poslovanje u “oblaku” 


Zahvaljujući softverskoj firmi EngineX d.o.o. Sarajevo, informacione tehnologije najnovijih generacija koje omogućavaju brže, lakše i uspješnije poslovanje, sada su nadohvat ruke kompanijama u BiH.

Ova inovativna firma specijalizirana je za Cloud usluge i prvenstveno se bavi iznajmljivanjem virtuelnih servera, kao i razvojem web i desktop aplikacija te aplikacija za Android i iOS platformu.

Prema riječima Dragane Ristić, projekt menadžera kompanije, svojim korisnicima nude kompletna informatička i poslovna rješenja kroz usluge savjetovanja, razvoja, izgradnje, upravljanja, poboljšanja i održavanja informacijsko-komunikacijskih sistema.

“Pokrivamo gotovo svaku granu IT-a i svaku tehnologiju te možemo vrlo brzom reakcijom, 0-24h /365 dana u godini pomoći pri bilo kakvim problemima. Sarađujemo sa više od 30 kompanija iz različitih grana industrije”, kaže Ristić.

Cloud computing ili poslovanje u “oblaku” je revolucionarni koncept koji nudi novi način pristupa osobnim podacima i aplikacijama koje više nisu smještene na računalu.

„To znači da klijenti mogu pristupiti programu, evidencijama i dokumentaciji s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i s različitih lokacija. Sve što je potrebno je internetska veza”, objašnjava Ristić.

VPS (Virtual Private Server) pruža iste performanse kao i fizički server, ali uz znatno manje troškove i bez investicija. Kao rezultat toga, korisnici usluga u “oblaku” mogu bolje, brže i jednostavnije koristiti i mijenjati podatke, mogu znatno uštedjeti na prostoru potrebnom za smještaj servera i ostvariti znatnu uštedu električne energije.

„Klijenti plaćaju usluge samo onoliko koliko ih koriste. Podaci korisnika su 100 posto sigurni i uvijek dostupni. U pitanju su serveri koji se nalaze u strogo kontrolisanim uslovima i samo certifikovano osoblje ima pristup tim serverima”, objašnjava Ristić.

Zahvaljujući softverskim rješenjima baziranim na Cloudu i kroz razvoj softvera za IOT uređaje (Arduino, Raspberry Pi) zaokružili su cjelinu, što EngineX postavlja stepenicu više u odnosu na veoma jaku konkurenciju u BiH.

Najznačajniji projekt, čija je realizacija počela u 2019. godini, je Magma Software Informacioni System – njihov vlastiti proizvod za automatizaciju poslovnih procesa (ERP). Njegova svrha je da usmjerava rast i razvoj klijentove kompanije, te predstavlja snažan oslonac u poslovanju.

Od naprednih funkcionalnosti Magma Softwarea posebno se izdvaja DMS (Document Menagament System) koji predstavlja elektronsku arhivu dokumenata ili elektronski registrator. Prednost ovog sistema zavođenja dokumenta na protokolu je da dokument jednom skeniran ostaje u sistemu i zahvaljujući Cloudu bude dostupan bilo kada i bilo gdje.

EngineX je otvorio i kćerku firmu Detri d.o.o. kako bi kvalitet podrške prema klijentima ostao na visokom nivou.

“Od značaja je što smo ostvarili partnerstvo sa kompanijom 2D Soft koja proizvodi softver za ugostitelje Garson, čiji smo predstavnici na teritoriji BiH i što nas čini jednom od 20 zemalja u kojima ovaj softver ispunjava očekivanja korisnika. Preko 8.000 instalacija, pouzdanost i kvalitet usluga su neki od mnogobrojnih prednosti ovog sistema”, ističe Ristić.

U 2019. godini planiraju ostvariti uvećan prihod od 75 posto na godišnjem nivou i zaposliti nove inženjere.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)