Auto

Volkswagen kreće u proizvodnju električnih skutera


Njemački automobilski div Volkswagen (VW) radi ulaska u poslovanje sa električnim skuterima surađuje s kineskom start-up tvrtkom Niu, potvrdili su iz VW-a.

“Želimo realizirati zajednički projekt,” rekao je u ponedjeljak glasnogovornik VW grupe. Pritom nije želio iznositi pojedinosti o razmjerima suradnje i dizajnu skutera koji za pogon koristi električnu energiju.

Prethodno je njemački list Welt objavio da će ta dva partnera proizvoditi model “Streetmate” koji su predstavili na Ženevskom sajmu automobila prije više od godinu dana.

Na tom je sajmu bilo rečeno da će se e-skuter moći voziti sjedeći i stojeći, a uz brzinu do 45 kilometara na sat moći će prevaliti udaljenosti i do 35 kilometara. Kineski je proizvođač električnih skutera Niu krajem 2018. nakon uspjeha na domaćem tržištu objavio da želi osvojiti Europu.

Glasnogovornik VW grupe nije želio komentirati mogući datum njegova lansiranja na tržište.

Na prošlogodišnjem Ženevskom sajmu automobila Volkswagen je najavio i gradski romobil koji bi mogao prevaliti i do 15 kilometara. “On još nije proizveden”, rekao je glasnogovornik VW-a.

Premda su e-skuteri već u uporabi u mnogim europskim metropolama, planirano odobrenje na pločnicima u Njemačkoj dovelo je do zabrinutosti u pogledu sigurnosti. Gornji dom njemačkog parlamenta mogao bi 17. svibnja glasati o propisima za mala električna vozila, piše dpa.

Izvor: Poslovni dnevnik