Tema u fokusu

Rekordni prihodi JP Lokom u iznosu od 2,7 miliona KM


Jedno od najuspješnijih javnih preduzeća Lokom d.o.o. Sarajevo za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, ostvarilo je u 2018. godini rekordan prihod u iznosu od 2.677. 547 KM.

Prema riječima Ramiza Durakovića, direktora JP Lokom d. o. o. Sarajevo, radi se o  maksimalnom iznosu prihoda, koji je čak za 566.045 KM ili 26,8 posto veći u odnosu na 2017. godinu, što predstavlja izuzetan napredak, pogotovo kad se uzme u obzir da Lokom redovno izmiruje sve obaveze prema državi i ukupno stotinu zaposlenih.

Lokom još od 2014. godine kontinuirano ostvaruje i bilježi pozitivan poslovni uspjeh, prožet sa više raznovrsnih djelatnosti koje se nadopunjavaju, a koje prati povećanje broja zaposlenih, proširenje postojeće mreže klijenata, kao i novih poslovnih partnera.

„Osnovna djelatnost obuhvata upravljanje sportskim dvoranama ‘Ramiz Salčin’ Mojmilo, ‘Dobrinja’ i ‘SRCE’, stadionom ‘Otoka’ i ‘Safet Zajko’ u Halilovićima. Uz sportske objekte, preduzeće je uspostavilo Službu unutrašnje zaštite, Službu za ugostiteljstvo, a upravlja i brojnim parkinzima na području općine Novi Grad Sarajevo“, kaže Duraković.

Značajan segment u radu svakako predstavlja i Podružnica poljoprivrede Sarajevo u kojoj se, uz plasteničku proizvodnju, vrši i proizvodnja i uzgoj ekoloških poljoprivrednih proizvoda. U Lokomu u 2019. godini planiraju i početak rada Službe za održavanje površinskih slojeva lokalnih cesta na području općine Novi Grad Sarajevo.

„I naša tehnička služba predstavlja značajan faktor u funkcionisanju preduzeća koji se odnosi na održavanje šahtova, slivnih rešetki, tabli sa kućnim brojevima, hair-česmi, spomen-obilježja, više od 10 fontana, stotinu dječijih i sportskih igrališta te održavanje dijela zelenih površina na području općine Novi Grad Sarajevo“, dodaje Duraković.

Lokom je u prethodnom periodu relizovao brojne investicije, u koje je uložio vlastita sredstva u iznosu od 300.000 KM. Između ostalog, provedena je nabavka službenih vozila cady za potrebe Podružnice poljoprivrede i Službe unutrašnje zaštite preduzeća, a potom i uspostavljen naplatni sistem na parkingu u Gradačačkoj – gornja etaža.

U 2019. godini planiraju proširenje adrenalinskog parka u Centru “Safet Zajko” u Halilovićima, uvođenjem zip trake za sve uživaoce ekstremnih sportova.

„U Centru se gradi još jedan stadion sa umjetnom travom pogodan za sve rekreativce, kao i za održavanje trenažnih procesa omladinskih nogometnih klubova. Inicijativa za izgradnju novog stadiona potekla je od Lokoma, u cilju racionalnog korištenja objekata koji su dati našem preduzeću na upravljanje“, rekao je Duraković.

Novi projekti čija je realizacija već počela, kao i oni koji su trenutno u fazi planiranja i pripreme, kako navodi dalje Duraković, u značajnoj mjeri će doprinijeti povećanju prihoda preduzeća u 2019. godini.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)