Investicije

EBRD finansira nastavak izgradnje Koridora Vc


Daljnja ekonomska integracija Bosne i Hercegovine sa zemljama Zapadnog Balkana, ali i ostatkom Evrope, će napraviti veliki korak naprijed uz pomoć EBRD-ovog kredita za izgradnju nove dionice autoceste na Koridoru Vc.

Izgradnja ovog koridora je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja trenutno najveći građevinski projekt u zemlji.

Dionica duga 14 km počinje kod petlje Rudanka u Republici Srpskoj i obilazi grad Doboj kod petlje Medakovo u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kada bude završen, Koridor Vc će predstavljati poveznicu transevropske transportne mreže sa glavnom mrežom na Zapadnom Balkanu. Više od 50% stanovnika Bosne i Hercegovine živi duž ovog koridora dugog 30 kilometara i ovaj dio doprinosti BDP-u zemlje sa više od 60%.

Očekuje se da će Koridor Vc biti završen do 2030. godine i da će ukupni troškovi biti oko 4 milijardi eura, a do danas je uloženo oko 1.1 milijardi eura.

Pored toga što će se ovim projektom izgraditi moderna transportna infrastruktura, nova dionica Koridora Vc će također imati pozitivan uticaj na okolinu kroz uvođenje elemenata klimatske otpornosti.  Projekt će biti od koristi i za preko 70.000 stanovnika Doboja, jer će se poboljšati kvalitet života zbog manje opterećenosti saobraćaja.

Predsjednik EBRD-a, Suma Chakrabarti je, na današnjem potpisivanju u okviru Godišnje skupštine EBRD-a u Sarajevu, rekao: “Ovo potpisivanje predstavlja veliki korak naprijed u izgradnji Koridora Vc. Povezivanje Bosne i Hercegovine sa regionom i svijetom, kroz izgradnju fizičke infrastrukture, ali i kroz podršku usvajanju evropskih standarda i regulativa, je prioritet za zemlju i njene međunarodne partnere. EBRD podržava Bosnu i Hercegovinu u ozbiljnim naporima, koje ova zemlja poduzima na izgradnji uspješnije ekonomije, u korist svih svojih stanovnika.”

Kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine, EBRD podržava snažni i održivi razvoj zemlje kroz kombinaciju investicija i podrške u reformama politika. Od kako je zemlja postala dioničar Banke u junu 1996. godine, kada je Banka i počela sa radom u BiH, uloženo je ukupno 2.3 milijarde, u okviru 160 projekata. Samo tokom prošle godine EBRD je u BiH uložila oko 200 miliona eura u 15 novih projekata.