Novosti

Stranim investitorima prezentovane strateške industrije BiH


U okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a održana Sesija o potencijalima za investiranje u BiH.

„Istražite različite mogućnosti ulaganja i saznajte zašto se svi strani investitori slažu da je Bosna i Hercegovina prilika koja se ne smije propustiti.“ bila je misao vodilja Sesije o potencijalima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu. Upravo su takvo iskustvo potvrdili strani investitori, koji imaju uspješne i profitabilne kompanije u BiH. Oni su, tako, potencijalnim investitorima, ali i svim drugim učesnicima ovog događaja, njih više od 3.000, predstavili našu zemlju, njene potencijale i strateške industrije u pozitivnom svjetlu.

Poseban dio programa, sesija zemlje domaćina, pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“ održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine, u Sarajevu. Sva slobodna mjesta tzv. Velike sale Parlamentarne skupštine popunili su učesnici ovog događaja, predstavnici međunarodne poslovne zajednice, investitori i visoki vladini zvaničnici, zbog čega su organizatori bili posebno zadovoljni.

Ova zemlja se ne može razvijati bez podrške investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj, a mi smo u stanju da svoj razvoj kreiramo skupa s njima, u skladu sa mogućnostima države. 2019. godina je prema dosadašnjim pokazateljima počela dobro, bez obzira na turbulentnu politiku za koju se nadam da će se prevazići, te da će i politika početi da prati ekonomiju i potrebe zemlje u njenom razvoju.” – izjavio je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U fokusu sesije bila su strateška područja, potencijali i benefiti geostrateške pozicije naše zemlje. Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja svakodnevno raste, predstavila je Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija, koja broji više od 2.800 stručnjaka.

Mi smo veoma malo tržište, ali smo veoma dobri u IT-u, gdje imamo veliki potencijal. Pored toga, Bosna i Hercegovina ima jako dobru geografsku poziciju, jer je tačno na granici između Istoka i Zapada, a to nam omogućuje lakoću pružanja usluga, bez obzira na vremenske zone. Danas smo uspostavili neke vrlo važne kontakte i očekujemo da će biti ostvarene i brojne saradnje sa našim kompanijama.”- izjavio je Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse.

Sektor turizma predstavio je Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu Zapadnog Balkana.

Sektor proizvodnje i inžinjeringa predstavila je najveća privatna kompanija u BiH, Prevent Grupa, a višedecenijsku tradiciju bh. drvne industrije i proizvodnje namještaja, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, predstavio je MS & Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masovnog drveta.

Potencijal poljoprivredne i prehrambene industrije predstavila je mljekara Livno, vlasnik poznatog brenda „Livanjski sir“. Pozitivna iskustva stranih investitora u našoj zemlji, zajedno sa benefitima investiranja, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, sa prisutnima je podijelio gospodin Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.