Novosti

Manja naplata direktnih poreza u RS-u


Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u prva četiri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno 839,7 miliona maraka, što je za 18,4 miliona KM ili dva posto više u odnosu na isti period lani.

– Ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate – navode iz Poreske uprave.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar-april ove godine naplaćeni su u iznosu 196,2 miliona maraka, što je za četiri procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, kojeg je prikupljeno 67,5 miliona KM, što je za 15,7 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je, kako je saopćeno iz Poreske uprave, Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Porez na dobit je u prva četiri mjeseca ove godine naplaćen u iznosu 118,6 miliona KM, što je za 7,4 miliona maraka ili sedam posto više nego u istom periodu lani.

Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 5,2 miliona KM, što je za tri procenta više nego u istom periodu prošle godine, dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara u posmatranom periodu veća za sedam procenata.

Naplata doprinosa je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila značajan rast, te je prikupljeno 505,8 miliona KM, što je za 38,2 miliona KM ili osam posto više nego u istom periodu 2018.godine.

Fena/PN