IT i Tehnologija

Hyundai i Kia ulažu 80 miliona eura u Rimac Automobile


Rimac Automobili osigurali su još jedno veliko ulaganje. Hyundai Motor Group, odnosno Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 miliona eura u svetonedeljsku kompaniju poznatu po inovativnoj automobilskoj tehnologiji i superbrzim električnim automobilima.

Od ukupnog iznosa na ulaganje na Hyundai Motor otpada 64 miliona eura, a na Kia Motors 16 miliona.

Formira se i tehnološko partnerstvo kojem će prvi zajednički projekt biti razvoj dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine. Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali suradnju prilikom Chungovog posjeta Rimac Automobilima jučer u Svetoj Nedelji.

Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group.

– Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u saradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti, kazao je Chung.

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrificirana modela planirana do 2025. godine. S novom saradnjom, Hyundai Motor Group nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji.

Vrlo smo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i brzim i odlučnim inicijativama. Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova saradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji, rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili.

Rimac se etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Tvrtka nastavlja isporučivati tehnologiju električnog pogona i baterijskih sustava brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućili brži prijelaz prema električnoj budućnosti industrije.

VL/Poslovne novine