Evropski sud pravde: Mora se znati tačno vrijeme rada svakog radnika

Evropski sud pravde: Mora se znati tačno vrijeme rada svakog radnika

Evropski sud pravde donio je odluku da članice EU moraju da obavežu poslodavce da uspostave sistem kojim će se svakodnevno tačno utvrditi radno vrijeme svakog radnika kako bi se poštovali zakoni o radu.

Odluka Evropskog suda pravde doneta je u slučaju sindikata “Comisiones Obreras” koji je od španskog ogranka njemačke “Deutsche Bank” tražio da uspostavi ovakav sistem.

Banka je tvrdila da, prema španskom zakonu, nije potrebno svakog mjeseca pratiti prekovremene sate.

Španski sud, koji je pitanja proslijedio višoj instanci u EU, saopćio je da 53,7 posto prekovremenih sati ne bude zabilježeno u Španiji i da postojeći zakoni ne osiguravaju efikasno poštovanje regulativa bloka o radnim satima, zdravlju ili bezbjednost radnika.

Evropski sud pravde ističe da članice EU “moraju da od poslodavaca traže da uspostave objektivan, pouzdan i dostupan sistem koji će omogućiti svakodnevno merenje radnog vremena svakog od radnika”.

Prema regulativi EU o radnom vremenu, prosječno radno vrijeme u sedmodnevnom periodu ne smije preći 48 sati, uključujući prekovremeni rad, i da radnik ima pravo na minimalno 11 sati odmora u dvadesetčetvorosatnom periodu.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.