Novosti

BH-Gas – Kretanje veleprodajne cijene gasa prema distributivnim kompanijama


BH-Gas je danas objavio pregled veleprodajnih cijena prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama počev od 1. januara 2000. do 1. maja 2019., koje su se mjenjale u skladu s Odlukama Vlade FBiH.

Navode da su pregled dostavili kako bi javnost mogla analizirati kretanje veleprodajne cijene i uočiti da je maksimalna cijena po kojoj je BH-Gas isporučivao prirodni gas distributivnim kompanijama iznosila 820 KM/1.000 Sm3 i to u periodu 1. novembra 2011. do 31. augusta 2013. Istovremeno, ističu da je najveće procentualno povećanje veleprodajne cijene bilo 1. januara 2006. i iznosilo je 35,71 posto.

– Imajući u vidu izjave raznoraznih stručnjaka, institucija, udruženja, vijeća i ostalih ne možemo se oteti utisku da isti davanjem netačnih izjava u medijima stvaraju negativnu sliku kako će kompletna privreda propasti, a u isto vrijeme niko od “stručnjaka” nije prezentovao niti jednu činjenicu da je neki od privrednih subjekta, sa cijenom od 820 KM/1.000 Sm3 propao, jer prirodni gas je i s tom cijenom bio konkurentan u odnosu na ostale energente – naglašavaju iz BH-Gasa.

Iz te kompanije još jednom su ponovili da je prjedlog koji je upućen resornim ministarstvima isključivo baziran na ruskom povećanju cijene prirodnog gasa i da nikakvih drugih utjecaja na predloženo povećanje nije bilo.

BH-GAS je suočen s drastičnim gubicima u poslovanju i da će doći u situaciju da neće moći izmirivati fakture prema ruskom isporučiocu Gazpromu, ali ne zbog svojih troškova ili bilo kakvih dugova, već isključivo iz razloga što mjesecima prodaje prirodni gas ispod cijene koštanja – tačnije, prodaje prirodni gas po nižoj cijeni od one po kojoj se prirodni gas nabavlja i transportuje do potrošača, saopćeno je iz te kompanije.