Industrija

ESV će zatražiti povlačenje odluke o poskupljenju plina


Novo povećanje cijene plina uticat će na sve segmente društva, na poslodavce, ali i na građane zbog čega će predstavnici Kantona Sarajevo zatražiti povlačenje ove odluke, rečeno je to danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ovog kantona.

Kako je istaknuto, brojni poslovni subjekti cjelokupnu proizvodnju baziraju na korištenju alternativnog energenta odnosno plina zbog čega je neminovno da dođe do povećanja cijena proizvoda ukoliko se uskoro ne iznađe adekvatno rješenje.

Premijer Kantona Edin Forto pojasnio je da je već zatražen sastanak s resornim federalnim ministrom kako bi se razgovaralo o stvarnim razlozima poskupljenja te kakve su daljnje projekcije prema kojima će se Vlada KS odrediti.

Kantonalni ministar rada i socijalne politike Malik Garibija naglasio je da je ta odluka i socijalni pritisak posebno na osobe slabijeg imovinskog statusa i to ne samo kada je u pitanju direktno poskupljenje plina nego i zbog posrednog poskupljenja ostalih artikala.

Član Ekonomsko-socijalnog vijeća uime Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić napomenuo je da je ovo još jedan udar na privredu, te umjesto deklarativnih obećanja za rasterećenje privrede svakog dana uvode se novi nameti.

– Povećati cijenu plina u vrijeme kada je to jedini energent čije cijene na svjetskom tržištu stagniraju ili padaju, je dokaz da neko povlači poteze koji nisu u interesu poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine – dodao je Čengić.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća izrazili su nadu da će Federalna vlada povući odluku o poskupljenju cijene plina ili iznaći rješenje za participaciju troškova koji će nastati.