Industrija

Goraždanska kompanija “Pobjeda Tehnology” na meti hakera


Goraždanskoj policiji jučer je prijavljen slučaj kompjuterskog hakovanja i zaključavanja glavnog servera jedne goraždanske firme, čiji je direktor primio e-mail kojim se traži otkupnina, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Rad na predmetu preuzeli su policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a BPK Goražde koji će zajedno sa policijskim službenicima Federalne Uprave policije raditi na navedenom događaju.

Dežurni Kantonalni tužilac djelo je kvalifikovao kao krivično djelo ometanja rada sistema i mreže elektronske obrade podataka iz člana 396. KZ FBiH u vezi sa članom 295. KZ FBiH ‘Iznuda'”.

Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac kazao je da se radi o firmi „Pobjeda tehnology“ čijem je direktoru putem elektronske pošte zatražena otkupnina od 5.000 dolara.

– Naravno da nije platio, ali to svakako može da ometa rad. Policijski službenici Sektora kriminalističke policije vrše provjere, da vidimo da li je riječ o kompjuterskoj prevari ili iznudi, da utvrdimo gdje upućuju tragovi, ko bi mogao biti osumnjičeni. To je veoma složen posao i mi smo uputili zahtjev da se uključi Federalna uprava policije jer oni jedino imaju neophodne uređaje za to. Oni također u firmi nisu zaštitili i osigurali kompjutere, tako da to može biti upućeno sa bilo kojeg mjesta u svijetu, sa Tajlanda primjera radi – kazao je Bilajac.

Pobjeda Technology Goražde je poznati proizvođač start, sportske i industrijske municije, pištoljske municije i municije sa gumenim zrnom.