Industrija

Vlada FBiH – Ubrzati izgradnju termoblokova Tuzla, Kakanj, Banovići


Vlada Federacije BiH usvojila je danas informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u zavisnim društvima rudnici uglja, koja posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u periodu 2009.-2017. godina.

Elektroprivreda BiH zadužena je da sačini analizu sadašnjih organizacionih odnosa između vladajućeg i zavisnih društava, upravljanju vladajućeg društva zavisnim i upravljanju u zavisnim društvima, uključujući i vođenje kadrovske politike s prijedlogom rješenja i dostavi je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

To ministarstvo i EPBiH su zaduženi da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program.

Također su dužni da ubrzaju sve aktivnosti vezane za izgradnju zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Elektroprivreda BiH će, zaključila je Vlada, analizirati održivost eksploatacije uglja u pojedinim pogonima rudnika iz ekonomsko-finansijske, tehničko-tehnološke, socijalne i sugurnosne perspektive, te na osnovu toga predložiti donošenje potrebnih odluka.

Usvojena informacija će biti dostavljena Parlamentu FBiH.