Novosti

Gospodarska saradnja Zapadnohercegovačke i Šibensko-kninske županije


Konferencija “Jačanje gospodarske i institucionalne saradnje između Šibensko-kninske i Zapadnohercegovačke županije na području sektora metala i plastike” održana je danas u Šibeniku, kao nastavak izvrsnih partnerskih odnosa Općine Posušje, domaćeg gospodarstva i obrazovnih ustanova te HERAG-a i Razvojne agencije ŠKŽ kroz projekt Compete Plamet, navodi se u saopćenju Općine Posušje.

Navedenim je projektom Općina Posušje polučila primjer kako se kroz takvu saradnju dolazi do zdravog gospodarstva, a ujedno su se tim projektom otvorile i mogućnosti za daljnju međužupanijsku saradnju.
 

Susretu su, uz domaćine iz Šibensko-kninske županije i Razvojne agencije ŠKŽ, prisustvovali predstavnici Općine Posušje, HERAG-a, predstavnici Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, obrazovnih institucija, kao i gospodarstvenika.
 Jedna od tema susreta bila je predstavljanje sektora metala i plastike i drugih gospodarskih – investicijskih potencijala županije, gradova i općina.
 

Na tu temu, predsjednik Općinskog vijeća i član UO Fondacije tehnološki park Ivan Lončar rekao je kako odlukom Općinskog vijeća iz februara 2018., te uvođenjem zanimanja CNC operator, projekt Compete Plamet dobio je potporu i s aspekta srednjoškolskog obrazovanja.
 

Iako naše zakonodavstvo nema klasični, u svijetu provjereni sustav dualnog obrazovanja, što je jedna vrsta svjetskog trenda, napravili smo iskorak i priključili se tom pozitivnom trendu koji uz uvođenje prakse uključuje i saradnju s gospodarskim društvima i tvrtkama, kako bi učenici po njenom završetku već bili spremni za tržište rada“, naveo je Lončar.
 

U ovu svrhu Općina Posušje i HERAG osnovali su prošle godine Fondaciju tehnološki park Posušje, čija se važnost ogleda u adekvatnoj obuci učenika na strojevima nabavljenim iz projekta. Lončar je tokom obraćanja istakao i odličnu saradnju s posuškim gospodarstvenicima koji su bili od velike pomoći prilikom provedbe projekta.
 

Uime predstavnika dominantnog sektora metala i plastike skupu se obratio Pero Lončar, vlasnik tvrtke Lončarplast, i član UO Fondacije tehnološki park koji je govorio o pozitivnim iskustvima projekta Compete Plamet, kao i uspješnim gospodarskim temama.
 Na konferenciji je uime Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a govorio Ante Begić kazavši kako je jedan od potencijalnih sektora za investiranje i saradnju svakako sektor plastike i metala, jer je njegov udio u strukturi pravnih osoba u visokom postotku.
 

“I to ne smijemo zanemarivati već trebamo nadograđivati i poticati, odnosno ulagati u proizvodne pogone s ekološki prihvatljivom proizvodnjom u prerađivačkom sektorima, koji stvaraju dodanu vrijednost. Industrija sektora i metala je u porastu zadnjih godina. I što se tiče proizvodnje i izvoza”, kazao je Begić, naglasivši da u ZHŽ-u djeluje 14 poduzeća u ovom sektoru s ukupno gotovo 1300 zaposlenih.
 Govoreći o radnoj snazi dodao je da su mnogi od njih primorani obučavati radnike prije nego ih zaposle jer obrazovni sustav u BiH generalno nije prilagođen potrebama tržišta rada.

Upravo zahvaljujući prekograničnoj suradnji u Poslovnoj zoni Osrdak otvoren je Tehnološki park Posušje, opremljen najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike zbog izobrazbe naših srednjoškolskih kadrova koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja omogućiti adekvatnu obuku“, zaključio je Begić.
 

Na koncu konferencije potpisana je i povelja saradnje Mreže znanja, koja označava povezivanje obrazovnih institucija, gospodarstva, i u slučaju općine Posušje Tehnološkog parka, u svrhu pružanja usluge korištenja CNC strojeva za potrebe obavljanja praktične nastave učenika.