Tema u fokusu

MP Pandurević ostvario prihod od izvoza rekordnih 3,9 miliona KM


Lider u proizvodnji kovanih i inox ograda, kompanija „MP Pandurević“ d.o.o. Modriča, ostvarila je rekordne rezultate poslovanja u 2018. godini sa porastom prihoda od 25 posto i nalazi se u vrhu brzorastućih kompanija u BiH.

Ova izvozno orijentirana kompanija, koja u protekle tri godine ostvaruje izuzetne poslovne rezultate i rast svih ključnih finansijskih parametara, odavno je postala prepoznatljiva po kvalitetu svojih proizvoda kupcima širom BiH, ali i u inostranstvu.

Prema riječima Dragana Pandurevića, direktora „MP Pandurević“ d.o.o. Modriča, krajem 2018. godine imali su ukupno 70 zaposlenih i brojne klijente u zemlji i inostranstvu.

„Ostvarena dobit kompanije u 2018. godini iznosila je 1.750.000 KM, prihod 7.000.000 KM, izvoz 3.900.000 KM. U odnosu na 2017. godinu ostvarili smo porast prihoda za 25 posto“, kaže Pandurević.

Najveći dio ukupne proizvodnje kompanija „MP Pandurević“ izvozi u Austriju, a potom u Njemačku, Švajcarsku i Norvešku, dok preostali dio plasira na tržište u BiH.

„Radi se o izvozu limenih proizvoda sječenih na laserima i plazmi, a namijenjeni su za potrebe industrije. U 2018. godini ukupno smo otpremili proizvoda u težini od 2.200.000 kg, od toga na izvoz se odnosi 1.232.000 kg“, objašnjava Pandurević.

Inače, uspješna tradicija kompanije „MP Pandurević“ u  proizvodnji elemenata od kovanog gvožđa datira još od  1906.godine. Tokom godina kompanija se brzo razvijala i postajala prepoznatljiva po svojim proizvodima, njihovom jedinstvenošću i kvalitetom. Proizvode kovane i inox ograde, kao i elemente za izradu istih, te talasasta pletiva i sita za separacije.

„U novije vrijeme okrenuli smo se modernizaciji i automatizaciji proizvodnje, putem kupovine savremenih mašina, koje nam omogućavaju da postanemo konkurentni. Proizvodimo velike metalne i balkonske konstrukcije, te požarna stepeništa za inostrana tržišta. U ponudi imamo i izradu limenih pozicija za industrije kroz usluge sječenja na laserima, plazmi, te usluge savijanja na apkant presama“, objašnjava Pandurević.

Ključ uspjesnog poslovanja kompanije „MP Pandurević“, ogleda se u korektnoj poslovnoj saradnji sa svim poslovnim partnerima, te iskrenom i prijatnom pristupu svakom korisniku ili potencijalnom kupcu koji im se obrati.

„Također, imamo uigran tim obrazovanih ljudi, koji su raspoređeni po svim sektorima u kompaniji i obezbijeđuju odvijanje svih faza procesa proizvodnje neometano“, dodaje Pandurević.

Kad su u pitanju planovi u 2019. godini, kako navodi dalje Pandurević, prioritet su im dodatne investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta i nabavku novih mašina. To je neophodno kako bi udovoljili sve većim zahtjevima postojećih kupaca, ali i da bi stekli nove.

„U investicije ćemo ukupno uložiti oko 700.000 KM. Također, u 2019. godini planiramo da ostvarimo povećanje prihoda za minimalno 15 do 20 posto, kao i povećanje izvoza za oko 10 posto. Jedan cilj smo već ostvarili u ovoj godini, a to je porast zaposlenih sa 70 na ukupno 100, koliko ih sada imamo“, kaže Pandurević.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)