Novosti

BHPA prvo udruženje u BiH sa pravom izdavanja evropske licence


Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina (BHPA) postalo je prvo udruženje u BiH sa pravom izdavanja evropske licence.

Evropsko udruženje procjenitelja tržišne vrijednosti (TEGoVA – The European Group of Valuers’ Association) je na sjednici Generalne skupštine održane 17. maja 2019. godine Udruženju eksperata iz oblasti nekretnina dodijelilo AMA (Awarding Member Association) status koji predstavlja najviši nivo članstva u TEGoVA.

BHPA je u 2018. godini ostvarilo prepoznatljivost na međunarodnom planu, sticanjem članstva u dvije globalno najrelevantnije asocijacije u oblasti vrednovanja, TEGoVA i  International Valuation Standards Council (IVSC).

TEGoVA je panevropska asocijacija profesionalnih organizacija, usko povezana sa upravljačkim strukturama u EU, posvećena standardima, etici i kvaliteti u procjeni vrijednosti imovine.

Članice TEGoVA-e su 72 profesionalne organizacije iz 37 zemalja.

Osnovni cilj TEGoVA-e se sastoji od naučne i obrazovne promocije profesije vrednovanja nekretnina, te usklađivanja evropskih standarda vrednovanja nekretnina sa cjelovitom legislativom EU. TEGoVA ima determinirajući uticaj na profesiju vrednovanja nekretnina i sve njene konotacije u EU, a preko toga i na ostatak svijeta.

TEGoVA predstavlja vodeću asocijaciju procjenitelja iz oblasti nekretnina u EU, koja ima aktivnu saradnju sa EK, Evropskim parlamentom i Vijećem EU. AMA status omogućava članicama TEGoVA-e da u njeno ime izdaju licence Prepoznatog evropskog valuatora/procjenitelja (REV – Recognized European Valuer).

Na Generalnoj skupštini TEGoVA-e, BHPA je zvanično dobio status AMA i na taj način ostvarilo mogućnost da uz izdavanje već međunarodno priznatih profesionalnih zvanja od BHPA, izdaje i TEGoVA-inu profesionalnu oznaku REV.

Oznaka REV predstavlja garanciju obrazovne i iskustvene izvrsnosti valuatora, prvenstveno na nivou EU ali i na globalnom nivou.

Dobivanjem AMA statusa, BHPA je postalo jedino udruženje u BiH koje ima pravo da izdaje evropsku profesionalnu licencu.