Novosti

Sarajevo: Otvorena Deveta “ENERGA”, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije


Deveta “ENERGA”, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, danas su u Sarajevu presijecanjem vrpce svečano otvorili Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Na otvaranju sajma u Centru Skenderija ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, istakao je zadovoljsto što je drugu godinu za redom dio manifestacije kod koja evidentno raste iz godine u godinu.

“U odnosu na prošlu godinu desilo se nekoliko dobrih stvari, od kojih ističem usvojenu Okvirnu energetsku strategiju, zatim Odluku o ukidanju carina za električna i hibridna vozila koja se nalazi pred Bijećem ministara. Njenim usvjanajem bi u narednom periodu sigurno imali mnogo više takvih vozila nego je to slučaj danas. Ono što moramo mijenjati je isvijest koja je kod nas prisutna, a to je da su energetika i energestki potencijali plijen. Oni to nisu, oni su šansa i što to prije shvatimo shvatimo svima će nam biti bolje. Iskoritimo šanse, koračajmo brže”, istakao je Mirko Šarović.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH na početku svog izlaganja je napomenuo da mu je čast biti dio manifestacije čiji je moto misliti na budućnost.

“Mislim da je poruka koju treba odavde poslati upravo ta da je budućnost ove zemlje svijetla, posebno u energetskom sektoru. Eksperti iz ove oblasti smatraju da se hidroenergetski potencijali Bosne i Hercegovine koriste samo 35 posto. Nema razloga da privreda BiH ne napravi iskorak upravo koristeći prirodne resurse. Jačanje energetske proizvodnje znači i jačanje privrede. Osim neiskorištenih resursa ova zemlja ima i neiskorišteno tržište za te resurse, a sve se to može prevazići njenom puno integracijom u regionalno i šire energetsko tržište. Završit ću pitanjem: Šta čekamo?, istakao je Valentin Inzko.

Na ceremoniji otvaranja pored Mirka Šarovića i Valentina Inzka govorili Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA.

Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je organizirala sesiju “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa“, na kojoj su govorii Marcin Scigan, regionalni program oficir za ove organizacije za jugoistočnu Evropu, koji je prezentirao Regionalnu inicijativu IRENA-e, Emanuele Bianco, program oficir IRENA-e koji je predstavio analizu tržišta obnovljive energije jugoistočne Evrope, dok je u okviru ove sesije rezultate 5. energetskog samita održanog u aprilu ove godine u Neumu, prezentirala Elma Haverić, USAID EIA.

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Ulaz na sajam koji se u Centru Skenderija u Sarajevu održava do 13. juna  je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo.

Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH telecom.