Tema u fokusu

Disk d. o. o. Živinice – Ukupan izvoz premašiće 50 posto prodaje u 2019.


Proglašena svojevrsnim “privrednim čudom” u 2018. godini kada je ostvarila rast prometa od izvanrednih 80 posto, kompanija Disk d. o. o. Živinice, lider u oblasti proizvodnje limenih krovova i fasada u BiH, i u 2019. godini nastavlja nizati poslovne
uspjehe.

Ukupan izvoz u 2019. godini, prema predviđanjima firme, premašiće čak 50 posto njihove prodaje, što je za 10 posto više u odnosu na 2018. godinu, kada je jedna trećina prihoda ove kompanije ostvarena od izvoza.

Prema riječima Mirze Selimovića, direktora prodaje Disk d. o. o. Živinice, što se tiče rasta prometa i prihoda, svi parametri poslovanja ukazuju na trend rasta i u 2019. godini.

“Rast kompanije je svake godine premašio naša očekivanja, stoga je svaka licitacija ciframa nezahvalna. S rastom od 80 posto prošle godine smo proglašeni privrednim čudom”, kaže Selimović.

“Težimo da građanima BiH, ali i regiona, donesemo evropski kvalitet proizvoda po prihvatljivim cijenama. Samo kvalitetan proizvod može biti garancija dugoročnog rasta biznisa. Za sve naše proizvode posjedujemo kvalitetne prateće garancije koje su u skladu sa strogim EU normama. Također, svi naši materijali imaju EUR1 kao dokaz evropskog porijekla i svi su u prvoj klasi”, ističe Selimović.

Disk ima bogatu dvadesetogodišnju tradiciju u oblasti proizvodnje limenih krovova i fasada i specijalizovani su kako za prodaju bojenog i pocinčanog lima u rolni, čime podmiruju veliki dio tržišta zemalja regiona, tako i za proizvodnju svih proizvoda od lima u svrhu krovopokrivanja.

“Tu bih izdvojio lim u obliku crijepa Superior, trapezne limove TR10, TR20 Premium i TR40 Harmony, samouklapajući lim klik-klak, limenu lamperiju, dampu, oluke, slivnike, kao i ostalu limarsku galanteriju. Generalni smo zastupnik fabrike MMK Metalurgy za cijeli region, koja spada među 20 najvećih proizvođača limova na svijetu i jedina smo bh. firma koja direktno kupuje lim od fabrike, što nam omogućava konkurentnije cijene“, objašnjava Selimović.

“Imamo ukupno 50 zaposlenih, od kojih su neki apsolutni stručnjaci za sva tehnička pitanja o materijalima, dok su drugi stručno obučeni da na najkvalitetnijim mašinama današnjice mogu realizovati bilo koji proizvod od lima. Na svakog novog ili starog kupca gledamo kao na prijatelja firme koji nam je ukazao povjerenje, a povjerenje znači odgovornost”, tvrdi Selimović.

Među najznačajnije investicije Diska spadaju stalna ulaganja u kupovinu novih savremenijih kompjuterski vođenih mašina za proizvodnju limenih pokrivača, kao i ulaganje u proširenje lagera materijala.

“Posjedujemo najveći lager limova kako u BiH tako i u regionu. Lager ni u jednom trenutku nije ispod 6.000 tona materijala, što predstavlja garanciju da svaki kupac može dobiti bilo koji tip i količinu lima u istom trenutku”, tvrdi Selimović.

U 2019. godini planiraju i dodatno proširiti proizvodne kapacitete te vrijeme od porudžbine materijala do dostave dići čak i iznad prosjeka zemalja EU.

“Već smo proširili naš vozni park što se tiče dostavnih vozila. Cilj je da isporučimo robu u roku maksimalno 24 h od porudžbine, što se za jedno proizvodno preduzeće zaista čini gotovo nemogućim“, kaže Selimović.

Piše: Irena Vasić-Dobrić