Novosti

I “istok” kao i “zapad” smatra da je četverodnevna radna sedmica budućnost


Ruski premijer Dmitrij Medvedev pretpostavlja da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna sedmica kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija je klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mjestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti.

Prema izvještaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u poređenju sa najvećim svjetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

„Vrlo je vjerovatno da će u budućnosti četverodnevna radna sedmica biti osnova socijalnog i radnog ugovora“, izjavio je Medvedev na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi.

On je rekao da konstantno traganje za uspjehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

On je naveo nedavni primjer novozelandske kompanije koja je uvela četvorodnevnu radnu sedmicu sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 posto, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.