Novosti

Petříček posjetio IMBiH: BiH ostaje naš prioritetni partner do 2030. godine


Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček sa delegacijom posjetio je  Institut za mjeriteljstvo BiH i njegove laboratorije.

Razlog ove veoma važne posjete je dugogodišnja uspješna saradnja između IMBIH, Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije, u okviru koje se do kraja 2019. provodi projekat “Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH” za koji su češki partneri obezbijedili 870.000 eura.

Ministar Petříček zadovoljan je postignutim rezultatima i načinom rada IMBiH i najavio da će podrška Institutu biti nastavljena do 2030. godine.

“Češka razvojna agencija već šest godina facilitira ovu izuzetno plodnu saradnju između Instituta za mjeriteljstvo BiH i Češkog instituta za mjeriteljstvo. Sretni smo što smo imali mogućnost da pomognemo IMBiH da razvije svoje kapacitete i postane respektabilna, međunarodno priznata institucija. Već duže od 20 godina sarađujemo sa BiH u različitim oblastima i ona je jedna od šest prioritetnih zemalja u okviru naših razvojnih programa. U BiH godišnje implementiramo oko 50 projekata sa ukupnim budžetom od 3,5 miliona eura. BiH će ostati naš važan partner u daljim projektima i prioritetna zemlja za nas do 2030. godine”, istakao je ministar Petříček.

Direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH dr sc. Zijad Džemić zahvalio je ministru i delegaciji na današnjoj posjeti i na dugogodišnjoj saradnji i podršci.

“Prije skoro šest godina smo započeli saradnju sa Češkim institutom za mjeriteljstvo i ono što je jako važno je da smo dobili ne samo opremu za naše laboratorije, bez kojih svakako nema mjerenja, nego i pomoć i podršku u prenosu znanja. Preuzimati znanje od Instituta koji spada među tri-četiri najbolja u Evropskoj uniji za nas je od nemjerljive važnosti. Trenutno imamo 67 oblasti u kojima izdajemo certifikate koje priznaje cijeli svijet, a od tih 67 najmanje 20 smo dobili zahvaljujući opremi, znanju i
laboratorijama koje smo uspostavili uz podršku Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije. Današnja posjeta je potvrda naše uspješne saradnje i našeg međusobnog povjerenja”, kazao je Džemić.

Projekat “Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II” je nastavak projekta “Proširenje kapaciteta Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine” koji je okončan u decembru 2016. godine, a čija vrijednost je iznosila oko 660.000 eura.

Trenutnim projektom, koji traje 30 mjeseci, podržane su: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.