Novosti

Sarajevo: Sutra Panel diskusija “Udruživanje farmera – rješenje za biogasne elektrane u BiH”


Panel diskusija o temi “Udruživanje farmera – rješenje za biogasne elektrane u BiH” biće održana sutra u Sarajevu na Međunarodnoj konferenciji Energa 2019.

O potencijalu poljoprivredne biomase i potrebi udruživanja poljoprivrednika govorit će predstavnici udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Inicijator diskusije je USAID projekat Investiranje u sektor energije koji proteklih pet godina radi na unaprjeđenju i reformi energetskog sektora u BiH.

Biomasa je ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije čijim korištenjem se mogu generirati dodatni prihodi za mala i srednja preduzeća i tako otvoriti nova radna mjesta.

U BiH glavne vrste biomase su otpad i ostatak iz poljoprivrede, šumarstva i drvo-prerađivačke industrije.

Učesnici panel diskusije bit će na raspolaganju za dodatne izjave, Nikica Prskalo, zemljoradnička zadruga Livač, Nermin Ahmić, Udruženje peradara ZDK,Vedat Pašić, Udruženje prerađivača mlijeka BiH, Vladimir Usorac, Udruženje mljekara RS, Mišo Maljčić, Udruženje uzgajivača svinja RS i Fahrudin Kulić, USAID EIA.

Panel diskusiju “Udruživanje farmera – rješenje za biogasne elektrane u BiH” biće održana u 10.00 sati u KSC Skenderija.