Zlatna bilanca – Rimac: Država nije majka, nema novca od VC fondova i banaka, snašli smo se sa strancima

Zlatna bilanca – Rimac: Država nije majka, nema novca od VC fondova i banaka, snašli smo se sa strancima

Investori su Mati Rimcu do sada “dali” 150 milionana eura. Velik dio toga je već “otišao”, rekao je hrvatski inovator, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes Mate Rimac na Finijoj nagradi Zlatna bilanca.

“Hyundai i KIA su ulagači C runde, samo ta vrijedi 150 miliona. Već imamo ulagače s kojima pregovaramo o 80 miliona eura. Novi automobil i njegov razvoj košta 100 miliona eura”, rekao je Rimac.

Kazao je da sada kada su brend niko ne traži da se presele iz Hrvatske.

Ulagač diktira put tvrtke, kada smo bili mali i jadni, hvatali smo se za sve, kucali smo na milion vrata dok se jedna nisu otvorila. Nisu ulagači tražili preseljenje zbog Hrvatske, nego zbog toga jer se tu nije radilo u ovakvoj industriji”, kazao je Rimac.

Na pitanje  šta bi napravio da je ministar, Rimac je rekao da je izvoz najvažniji, a da je u tome Hrvatska katastrofa.

“Izvozimo 13 milijardi eura, a Slovenija 26 milijardi. Ne možemo očekivati da će se dogoditi 10 Infobipa ili Rimac automobila samo od sebe. Govorim iz svoje perspektive – bez industrijskih investicija nema podizanja izvoza i dizanja industrijske proizvodnje. Čovjek koji je sa mnom nedavno došao potpisati ugovor ima četiri puta veći prihod od Hrvatskog BDP-a, ili 16 puta veći prihod od hrvatskog izvoza. Takvih par jakih tvrtki može potegnuti naše cijelo gospodarstvo. Imamo priliku dovući radna mjesta, ali ona kvalitetna, visokotehnološka”, kazao je Rimac.

Savjetuje da se ne treba oslanjati na državu.

“Država nije majka. Nema VC fondova, banke neće financirati. Snašli smo se sa stranim ulagačima, a kada nije bilo domaćeg kadra, doveli smo strance. Dobro je u Hrvatskoj poslovati, ali tržište za kapital i kupce je globalno. Želimo biti najbolji na svijetu. Maraton je graditi firmu, radim ovo 10 godina i tek sada smo na pragu rasta tvrtke gdje počinjemo realizirati potencijal. Ne znam koliko sam u poziciji davati savjete, još uvijek imamo šanse propasti. Milijun i pol eura samo na plaće dajemo mjesečno”, zaključio je Rimac.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.