Novosti

Sarajevo: Otvorena Pantheon konferencija – U fokusu digitalizacija u praksi


Centralna tema ovogodišnje PANTHEON konferencije u organizaciji kompanije Datalab BH je “Digitalizacija 2019 u praksi”.

Fokus je bio na potrebama malih i srednjih preduzeća u BiH na putu ka digitalizaciji poslovanja.

Učesnicima su prezentirane prednosti primjene digitalnih alata u svakodnevnom poslovanju na konkretnim primjerima iz prakse. Generalni sponzor konferencije je kompanija BH Telecom.

Konferencija je otvorena okruglim stolom o temi “Stanje digitalizacije i vizija digitalne budućnosti bh. privrede”, koji je moderirala novinarka Ika Ferrer Gotić, a na kojem su gostovali: Aleksandar Mastilović, stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse, Vlatko Drmić, pomoćnik ministra, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Sektor za komunikacije i informatizaciju, Lejla Kardović, expert pri kabinetu Direktora Izvršne direkcije za informacione tehnologije BH Telecom, Haris Hadžialić, direktor GlobalGPS BH, Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i Nedim Pašić, direktor Datalab BH.

Razgovarano je o rezultatima digitalizacije u Bosni i Hercegovini kao i viziji za budućnost, strategijama za uspješnu digitalizaciju u kompanijama, te preporučenim digitalnim i PANTHEON praksama.

Konferencijom je stavljen fokus na privredni sektor, potrebe direktora, računovođa, kao i ostalih poslovnih funkcije u procesu digitalizacije.

Prezentirani su PANTHEON alati i i funkcionalnosti za uspješnu digitalizaciju u kompanijama, koji su već sada na raspolaganju korisnicima i oni koji će biti u budućnosti.

Pomoću novih alata PANTHEON Web Retail i Web Light, a zahvaljujući internet tehnologiji, možete koristiti napredne funkcije ERP sistema bez obzira gdje se nalazite.

Tako možete pomoću PANTHEON WEB alata jednostavno potvrditi primljeni račun ili odobriti godišnji odmor zaposlenom na svom telefonu.

Možete pregledati ključne pokazatelje poslovanja preduzeća, stanje potraživanja, stanje na žiro računima, rast prometa i slično. Oba proizvoda donose integraciju u pravo eRačunovodstvo.

S druge strane alate za digitalizaciju imate i u samom PANTHEON-u. Integralni elementi PANTHEON-a već danas su Workflow (poslovni procesi) i eDokumentacija.

U WorkFlow je dodan veliki izbor objekata za integraciju sa PANTHEON-om, kao na primjer skeniranje, Word MailMerge, elektronsko potpisivanje, slanje maila itd.

Za eDokumentaciju su pripremljeni različiti tipovi klasifikacionih planova i uključeni su u internet biblioteku.

Ukoliko ste računovodstvena agencija, svoj klasifikacijski plan možete objaviti u biblioteci i jednostavno ga distribuirati svojim klijentima preko internet servisa.

Svi dokumenti su automatski sačuvani u eDokumentaciji. Tamo su bezbjedni i omogućeno je brzo pretraživanje. Bitno je napomenuti i čuvanje backup baza u Cloud-u. U PANTHEON-u se jednostavno kreira, pregleda i vraćaju sigurnosne kopije.

“Nije neophodno da digitalizacija bude komplikovan proces, ali sigurno nije jednostavan. Svi poslovni procesi se mogu definisati u samom PANTHEON-u. Najveća greška, koju preduzeća mogu da naprave, je da očekuju da će program sam od sebe sve uraditi umjesto njih. To svakako ne stoji. Potrebno je uložiti i nešto truda. Za početak bih preporučio da preduzeća uvijek koriste najnoviju verziju PANTHEON-a. Zatim bitno je precizno definisanje postojećih poslovnih procesa i analiza šta je moguće optimizirati. U tome naši korisnici veliku pomoć mogu dobiti od implementatora koji učestvuju u digitalizaciji poslovanja sa PANTHEON-om”, izjavio je Nedim Pašić, direktor Datalab BH.

Internet tehnologija nam omogućava da sve napredne funkcije poslovnog sistema koristimo unutar neprekinutog procesa, bez obzira na to u kojoj smo ulozi.

Kada je u pitanju budućnost razvoja ERP software-a PANTHEON, tu su novi proizvodi PANTHEON Web Light i PANTHEON Web Retail.

Oni najavljuju novu porodicu koja će 2020. godine cijeli PANTHEON, kakvog su korisnici poznavali do sada, prebaciti na WEB, u internet pretraživač i tako omogućiti korištenje na bilo kojem uređaju i bilo kojem mjestu.

Danas je otvoreno i novo poglavlje razvoja PANTHEON-a.

Naime, u narednih šest mjeseci dodat će u WorkFlow eMail inbox i outbox, internet servise i FTP, tako da će PANTHEON moći automatski reagovati na primljenu poštu ili bilo koji drugi događaj, što otključava fantastične mogućnosti.