Novosti

Tradicionalni sajam u Tešnju okupio 300 izlagača iz nekoliko država svijeta


Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, na šest hiljada kvadratnih metara zatvorenog i 12.000 otvorenog prostora.

Sajam je prilika za povezivanje, razmjenu iskustava, analizu stanja i pronalaženje mogućnosti za napredak, istaknuto je na otvaranju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je poručio da je sajam u Tešnju jedan od najboljih modela prezentiranja bh. privrede te pokazivanja partnerima iz svijeta da bh. proizvodi zadovoljavaju najveće strandarde.

“Važno je da ćemo nastaviti sa reformama koje će unaprijediti poslovno okruženje. Neophodno je započeti reformu obrazovanja da bi je prilagodili tržištu rada te ubrzati izgradnju infrastrukture, energetske i digitalne, da bi išli u korak sa regijom, Evropom i svijetom”, poručio je Zvizdić.

Također, naglasio je i važnost zapošljavanja mladih, kao prioritet, da bi se napravio bolji ambijent razvoja države.

Federalni premijer Fadil Novalić sajam u Tešnju smatra jednom od najznačajnijih privrednih manifestacija.

“Bit ću slobodan da kažem da je od prvog sajma u Tešnju, na koji sam došao u svojstvu premijera, urađeno dosta toga da se našim privrednicima olakša poslovanje, te da smo im u tom periodu bili pouzdan partner”, rekao je Novalić, navodeći da su temelji zdravog razvoja postavljeni i da se na njima može izgraditi jaka i stabilna bh. privreda.

Istakao je da je Tešanj primjer za lakoću poslovanja, brend prepoznatljiv u Evropi.

“Tešanj ne smije biti izuzetak, niti izolovan slučaj”, kazao je Novalić.

Isto je potvrdio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljalić, navodeći da je Tešanj mjesto odakle se najbolje može govoriti o privredi, ekonomiji i razvoju.

Poručio je da kompletan zapadni Balkan mora raditi i pomoći sebi, sarađivati, te da je pogrešno mišljenje da je to područje zanimljivo svijetu i da će se neko baviti.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kažu da je tradicionalni sajam odlična prilika za predstavljanje kantona i općine, koji bilježe dobre rezultate, te pokazuju da znaju i mogu raditi.

Na sajmu osim domaćih izlagača predstavljaju se privrednici iz Holandije, Njemačke, Italije, Sjeverne Makedonije, koja je država partner sajma, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Turske.