Novosti

Tesla odlaže početak proizvodnje kamiona na struju za 2020. godinu


Proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi neće početi prije kraja naredne godine, potvrdio je osnivač i izvršni direktor Elon Musk.

Kada je u novembru 2017. Musk predstavio svijetu prototip kamiona na struju Tesla Semi, najavljeno je da će serijska proizvodnja početi ove godine.

Ipak, kao što je to bio slučaj i sa nekim prethodnim modelima kompanije, došlo je do pomicanja datuma lansiranja produkcijske verzije jer se pokazalo da je prvobitan rok bio preambiciozan.

Novi rok je kraj naredne godine, a nije poznato kako će na ovo odlaganje reagovati kompanije koje su već naručile kontigente Tesla Semi kamiona za svoje flote, kao što su Anheuser-Busch, UPS, FedEx i Walmart.

Ukoliko se preliminarne specifikacije ne promijene, produkcijski Tesla Semi u verziji s najvećom autonomijom moći će prijeći do 804 kilometara prije nego što mu se baterije isprazne.

Ta autonomija odnosi se na vožnju autoputem, kada je kamion opterećen tovarom od 40 tona.

Ranije je najavljeno da će bazični Tesla Semi, sa autonomijom od 482 kilometara, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imati startnu cijenu od 150 hiljada USD, dok će model s radijusom kretanja od 804 kilometra koštati 180 hiljada USD.