Naslovnica Dešavanja Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići

U sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5c dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovore su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH uime investitora, uime izvođača za LOT 1, Yanming Liu, predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd., (Kina), te Yang Bo, uime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i Power China Road Bridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2.

U svojstvu svjedoka, ugovore su potpisali ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, uime China State Construction Engineering Corporation Ltd. Yanjun Li i uime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i Power China Road Bridge Group Co. Ltd. svjedok potpisivanja ugovora je bio Ahmet Murat Turkoglu.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 ( petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići ) iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 ( Most Počitelj ) iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

“Konačno smo dočekali da za ovaj bitan projekat od Počitelja do Zvirovića potpišemo ugovor o izvođenju radova i da krenemo u njegovu realizaciju. Na ovoj poddionici imamo jedan reprezentativan objekt, most Počitelj, koji je najimpresivniji u smislu izgleda, veličine i same konstrukcije na cijelom Koridoru 5c. Ne treba govoriti koliko je za ovu sredinu projekat Počitelj – Zvirovići bitan. S njim ćemo uspjeti dobar dio saobraćaja koji sada ide magistralnom cestom, a koja vodi prema Hrvatskoj, prebaciti na autocestu i time ćemo omogućiti građanima, a pogotovo transportnim firmama da imaju brži i efikasniji pristup granici i luci Ploče”, kazao je Adnan Terzić.

Predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd. Xiao Hua izrazio je zadovoljstvo što će učestvovati u projektu na izgradnji evropskog Koridora 5c.

“Željeli bismo da projekat Počitelj – Zvirovići posluži kao jedna velika mogućnost u jačanju odnosa građana BiH u jačanju prijateljstva između Kine i Bosne i Hercegovine kako bismo i sami dali doprinos razmjenama naših zemalja. Također, željeli bismo izgraditi jedan drugi most, a to je most prijateljstva između naše dvije zemlje”, kazao je Hua.

Uime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i Power China Road Bridge Group Co. Ltd. obratio se Yang Fan.

“Power China trenutno realizuje 2776 različitih ugovora u 126 zemalja širom svijeta, a posebnno želim naglasiti 15 projekata u 9 zemalja Srednje i Istočne Europe i naša grupacija spada u vodećih 10 svjetskih izvođača. Naša partnerska firma AzVert Company također je jedna velika i renomirana firma za cestogradnju u regionu. Zajedno sa našim partnerom zaista smo ubijeđeni da ćemo biti u mogućnosti da na jedan jako kvalitetan i dobar način implementiramo ovaj projekta na izgradnji mosta u Počitelju”, istakao je Yang Fan.

Ministru Lasiću je drago što su priveli kraju priču oko ova dva lota, jer čitav ovaj posao dva puta je bezuspješno rađen i konačno s ovom dionicom će se probuditi građenje na južnom dijelu Koridora 5c.

“S ova dva lota i sa svim onim što je uprava JP Autoceste FBiH uradila u posljednje vrijeme trenutno imamo preko 35 kilometara na Koridoru 5c, gdje se izvode radovi, što je za svaku pohvalu. Intenzivno se rade poslovi oko finansijskog anganžmana od Ovčara do Mostara Jug, koji je jedan velik i zahtjevan projekt čijom ćemo realizacijom spojiti Mostar sa Sarajevom i dalje”, naglasio je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.