Novosti

Zvizdić: Evropske integracije najvažniji vanjskopolitički cilj BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas u Mostaru u radu Treće međunarodne konferencije “Pravni i ekonomski aspekti integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”.

Organizatori konferencije su Pravni i Ekonomski fakultet mostarskog Univerziteta i Ekonomski fakultet Univerziteta iz Zenice.

Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta “Džemal Bijedić”, prof. dr Elvir Zlomušica.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom obraćanja rekao da su evropske integracije najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, koji nema alternative jer želimo uređeno demokratsko društvo, vladavinu prava, ukupnu stabilnost i ekonomski prosperitet.

Podsjetio je na cjelokupan historijat odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske unije, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2008. godine, do odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije početkom ove godine.

Rekao je da je Evropska komisija krajem maja objavila i Mišljenje o Podnesenom zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU sa 14 ključnih prioriteta gdje je potreban značajan napredak.

Dodao je da Bosna i Hercegovina trenutno očekuje razmatranje Mišljenja na Vijeću EU.

Istakao je da samo ozbiljna provedba prioriteta može dovesti do toga da Evropska komisija preporuči Vijeću ministara Evropske unije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status države kandidatkinje i da se otvore pregovori o
članstvu.

“Samo dosljedan rad i provedba prioriteta će dokazati institucijama Evropske unije istinsku i vjerodostojnu opredijeljenost BiH pristupanju Evropskoj uniji u klimi opće zasićenosti i nezainteresiranosti za politiku proširenja imajući u vidu ključne unutarnje probleme Evropske unije poput Brexita ili migrantske krize”, rekao je
tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Na konferenciji učestvuju naučnici iz regiona, brojni dekani, profesori i politički dužnosnici iz BiH.