Novosti

Putevi u BiH među najlošijim u svijetu


Od svih država u okruženju, putna mreža najbolja je u Hrvatskoj, a najlošija u BiH.

Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, bh. puteve ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet ove analize.

S ocjenom 5,5, Hrvatska je zauzela 19. mjesto, a Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

Da nam je putna mreža očajna, a loša ocjena za njih opravdana, smatra i inženjer saobraćaja Ševal Kovačević, koji ističe da smo u bivšoj Jugoslaviji imali 50 odsto vozila manje u odnosu na današnji stepen motorizacije.

Ilustruje to podatkom da je u Sarajevu prije rata bilo oko 70.000 vozila, a sada ih je, kaže, više od 140.000.

“Šta smo uradili na infrastrukturi? Ona je gotovo ostala ista. Samo krpimo rupe. Istina, imamo nešto autoputeva, te nešto sitne modernizacije i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva. I to je sve. Saobraćaj u gradovima – katastrofa. Površine ostale iste, uduplan broj vozila i imamo – zarobljenost”, kaže Kovačević za “Nezavisne”.

Posljedice toga su višestruke, poput nervoze vozača, povećanog broja saobraćajnih nezgoda i slično.

“Mi smo u situaciji da se godinama priča demagogija. A mala smo zemlja. Mogli smo uraditi savršenu saobraćajnu infrastrukturu. Na mnogo mjesta potrebna je rekonstrukcija i modernizacija magistralnih i regionalnih puteva”, navodi Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH.