Novosti

Za revitalizaciju HE Perućica tri miliona eura


Generatori u Hidroelektrani (HE) Perućica, njih šest, će u naredne dvije godine biti revitalizovani, što će u znatnoj mjeri povećati pogonsku spremnost i produžiti vijek trajanja najstarije velike HE koja je u sistemu još od 1961. godine.

Ugovor o relalizaciji projekta potpisali su izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Igor Noveljić i predstavnik izvođača radova, prvorangiranog konzorcijuma u postupku javnog nadmetanja, izvršni direktor Sever-Nikcom-Končar gim Mile Todorović.

“Radovi, vrijedni oko tri miliona EUR, uglavnom će se izvoditi u periodima planskog zastoja HE, zbog redovnog remonta. Rok za završetak posla je kraj 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Noveljić je kazao da je to početak velikih investicija u HE Perućica i da se tokom jula očekuje potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) vrijednog 33 miliona EUR.

“Paralelno sa realizacijom rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica biće realizovana i zamjena transformatora, a dio sredstava iz kredita je predviđen za izradu dokumentacije za novi osmi agregat. Vrijednost tog projekta je 23 miliona EUR”, precizira se u saopštenju.

Iz EPCG su objasnili da revitalizacija agregata podrazumijeva demontažne i montažne radove, usluge mjerenja, kontrole i ispitivanja na generatorima, sanacione radove i usluge u hidroelektrani, kao i izradu i reparaciju djelova generatora u fabrici izvođača radova te isporuku i ugradnju opreme.

Iz EPCG su podsjetili da je generator G4 uspješno revitalizovan prošle godine.

Sada nastavljamo realizaciju započetih kapitalnih investicionih pojekata, modernizaciju i rekonstrukciju postojecih objekata, u vrijednosti preko 170 miliona EUR, ali i stvaranje uslova za igradnju novih izvora energije”, zaključuje se u saopštenju.