Novosti

U općini Novi Grad Sarajevo postavljen prvi uređaje za reanimaciju


Općina Novi Grad je prva dobila automatski defibrilator – AED uređaj za reanimaciju. Tako su građani Dobrinje danas imali priliku da prisustvuju puštanju u funkciju i prezentaciji korištenja uređaja u slučaju potrebe.

Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo realizira ovaj projekt po uzoru na evropske metropole i njihov standard.

Kupljeno je šest uređaja: pet će biti postavljeno na frekventnim mjestima u gradskim općinama, a šesti u Hitnoj pomoći radi edukacije. Ukupna vrijednost projekta je više od 25.000 KM.

“Grad Sarajevo po uzoru na evropske centre krenuo je u realizaciju projekta uspostavljanja mreže javno dostupnih medicinskih uređaja za pomoć. Uređaji će biti postavljeni na najfrekventnim lokacijama na području grada u svim gradskim općinama. Svako ulaganje i trud koji može doprinijeti spašavanju unesrećenih je vrijedno ulaganje. Nastavit ćemo sa realizacijom ovog značajnog projekta”, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Prema riječima direktora Hitne pomoći Adema Zalihića uređaji su potpuno sigurni za upotrebu.

“Bit će postavljeni na javnim prostorinma masovnog okupljanja, kako bi se u slučaju potrebe koristili prije dolaska Hitne pomoći. Ujedno, Zavod za hitnu medicinsku pomoć će se pobrinuti za kampanju edukacije o korištenju istih u obrazovnim, javnim ustanovama, firmama…”, kazao je Zalihić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo što je prvi uređaj za reanimaciju postavljen na najmnogoljudnijoj općini.

Zahvalio je Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na iniciranju i podršci ovakvom projektu koji doprinosi kvaliteti života građana glavnog grada.