Novosti

Pretvaranje ugljen-dioksida u novac


Naučnici iz cijelog svijeta sastaće se u Njemačkoj kako bi poboljšali načine da zarade od ugljen-dioksida.

Žele transformisati jedan dio ugljen-dioksida koji pregrijava planetu u proizvode koji pomažu čovječanstvu.

Ne tvrde da će tehnologija zaustaviti klimatske promjene, ali kažu da će pomoći.

Ugljen-dioksid se već koristi na mnoge načine za goriva, polimere, proteine, pjene i građu. Doskora se pretpostavljalo da će energetske firme koje spaljuju gasove i goriva zbog svojih procesa morati u jednom trenutku “uhvatiti” emisije ugljen-dioksida i zakopati ih ispod zemlje.

Ova metoda nije efikasna i skupa je, tako da su prospekti korištenja ugljen-dioksida kao vrijednog sirovog materijala uzbudljivi.

Kejti Armstrong, menadžer u Centru za utilizaciju ugljenika na Univerzitetu Šefild, kaže: “Potrebni su nam određeni proizvodi za način na koji živimo – i sve što uradimo ima uticaj na nešto. Moramo stvarati proizvode bez povećavanja emisija ugljen-dioksida i možemo iskoristiti otpadni CO2 kako bismo ih napravili, što je mnogo bolje.”

Mnoge novije firme koje koriste ugljenik su zapravo “ugljenik-negativne”, što znači da iskoriste više ugljen-dioksida nego što odbace u atmosferu.

CO2 se može koristiti i kao đubrivo, zato što pomaže nutrijentima u kravljem đubrivu i kukuruzu da se povežu. Takođe, ugljen-dioksid se koristi kako bi se stvorili mjehurići u pivu, što radi jedna kompanija u Safoku.

Oni izdvajaju CO2 iz konjskog otpada i slame i prodaju ga pivnicima. Jedna kompanija u Lidsu čak pravi građu od ugljen-dioksida tako što ga pri velikim temperaturam mješa s vodom i pepelom iz dimnjaka.